Problem okrzemki |
Autor |
Wiadomość |
janusz
|
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 11:49 pm Problem okrzemki
|
|
|
Witam wszystkich---- wiem że wiele powiedziano tu na temat glonów ja mam tylko pytanie które mnie cały czs nurtuje a mianowicie ( pytanie do starych praktyków ) czy światło może być przyczyną tworzenia się glonów brunatnych zdaje sie że to okrzemki bo u mnie ten problem caly czs występuje reszta w akwa jest ok
pozdrawiam
-------------
janusz |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 7:18 am
|
|
|
Z tego co się orientuję to przyczyną powstawania okrzemków jest właśnie niedostateczna ilość światła w akwarium. Powstają też one często w świeżo założonych zbiornikach, z których po pewnym czasie samoistnie znikają. |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 2:59 pm
|
|
|
Ok ale moje akwa do nowo założonych sie nie zalicza a co ciekawe to tworzą się one na kamieniach listkach roślin i to właśnie tam gdzie pada największa ilość światła a tam gdzie światło mało dochodzi prawie ich nie ma.
pozdrawiam
-------------
janusz |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 7:23 pm
|
|
|
Moze w akwarium jest zachwiana równowaga ? |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 10:47 pm
|
|
|
W akwa jest ok ja myśle że mimo wszystko jest to wina oświetlenia akwa 65l typu perła świetlówka dająca jasne światło o mocy 15w
pozdrawiam
--------------
janusz |
|
|
|
 |
art2005
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 8:34 am
|
|
|
Rowniez uwazam, ze to wina zbyt slabego oswietlenia. Montaz dodatkowej swietlowki moze byc klopotliwy ale zdecydowanie polecam zamontowanie odblysnika. Moze warto zastanowic sie nad wymiana swietlowki na cos lepszego? Pozdrawiam i zycze milego dnia! |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 9:58 am
|
|
|
Ja mam 15 W świetlówkę w akwa 54 litry do tego odblask a i tak nie wszystkie rośliny chcą rosnąć, ale również polecam odblask. Ja mam JUWELA dałem za niego jakieś 30 parę złotych, bardzo łatwo się montuje na świetlówce. |
|
|
|
 |
art2005
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 10:26 am
|
|
|
Odblysnik ma zwiekszyc ilosc swiatla do poziomu pozwalajacego na eliminacje okrzemek. Przy jednej swietlowce 15W na 65 litrow mamy wspolczynnik niecale 0,25 W/L. Dla dobrego rozwoju roslin mniej wymagajacych powinno byc conajmniej 0,5 W/L. Poza tym duzo zalezy od rodzaju swietlowki! Ja mam zamontowane w akwarium 63L dwie swietlowki 15W z odblysnikami. Roslinki czuja sie w miare dobrze. Przepraszam, troche sie rozpedzilem. Kopalnia wiedzy na temat oswietlenia i roslin akwariowych jest www.holenderskie.pl Serdecznie polecam! Zycze wszystkim milego dnia! |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 10:28 am okrzemki
|
|
|
markus74 napisał/a: | Ja mam 15 W świetlówkę w akwa 54 litry do tego odblask a i tak nie wszystkie rośliny chcą rosnąć, ale również polecam odblask. Ja mam JUWELA dałem za niego jakieś 30 parę złotych, bardzo łatwo się montuje na świetlówce. | Miałam kiedys taki zbiornik jak twoj,rosły w nim dobrze anubiasy,zabienica, mikrozorium i kryptokoryny po kilku latach zmieniłam pokrywe na aluminiowa z 2 swietlówkami owszem jest duzo swiatła i jest ładnie ale zaczeły wchodzic szybko glony wczesniej nie miałam z tym problemu.Wiec lepiej przy tak małym zbiorniku lepiej zostac przy jednej swietlówce 15 w.pozdrowionka. |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 11:09 am
|
|
|
Po tak dużym zwiększeniu światła powinnaś zacząć nawozić i podawać CO2 to nie powinno być problemu z glonami. Jedna świetlówka 15 Wat na taki zbiornik to faktycznie nie za wiele, dlatego obsadziłem zbiornik anubiasami, zwartkami, bolbitisem, mchem jawajskim,a na górze pływa wąkrota i wgłębka - wszystko rośnie znakomicie. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 11:46 am
|
|
|
markus74 napisał/a: | również polecam odblask. Ja mam JUWELA dałem za niego jakieś 30 parę złotych, bardzo łatwo się montuje na świetlówce. |
Ja zrobiłem sobie odbłyśniki, ale to i tak nie przyniosło oczekiwanych rezultatów w walce z okrzemkiem. Choć przyznam, że w akwarium zrobiło się nieco jaśniej. Okrzemki poprostu same zaczęły po jakimś czasie znikać z mojego akwarium. Za to zastąpiły je zielenice
Jeśli chciałbyś nieco zaoszczędzić na odbłyśniku to możesz go sobie zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy ci rura pcv, taśma dwustronna i np. folia aluminiowa. Szczegóły na forum www.holenderskie.pl |
|
|
|
 |
salmiak

|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 11:49 am
|
|
|
Przepraszam zapomniałem się zalogować na forum. Ten post powyżej to mój. |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 1:28 pm Re: okrzemki
|
|
|
belcia napisał/a: | markus74 napisał/a: | Ja mam 15 W świetlówkę w akwa 54 litry do tego odblask a i tak nie wszystkie rośliny chcą rosnąć, ale również polecam odblask. Ja mam JUWELA dałem za niego jakieś 30 parę złotych, bardzo łatwo się montuje na świetlówce. | Miałam kiedys taki zbiornik jak twoj,rosły w nim dobrze anubiasy,zabienica, mikrozorium i kryptokoryny po kilku latach zmieniłam pokrywe na aluminiowa z 2 swietlówkami owszem jest duzo swiatła i jest ładnie ale zaczeły wchodzic szybko glony wczesniej nie miałam z tym problemu.Wiec lepiej przy tak małym zbiorniku lepiej zostac przy jednej swietlówce 15 w.pozdrowionka. | Jezeli chodzi o nawozenie to to robie co2 mam własnej produkcji,woda+drozdze,a glony zaczeły wchodzic poniewaz anubiasy i te inne rosliny o ktorych pisałam preferuja przyciemnione swiatło tez poradziłam sobie w ten sposób ze zakupiłam wgłebke i wąkrotę białogłową.siemanko. |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 11:21 pm
|
|
|
Witam Was rozpisaliście sie na temat światła i roślin a chodzi dalej o te paskudne glony. Co ciekawe że w drugim akwa mniejszym mam żarówke 10w i owszem roślinki nie najlepiej rosną ale okrzemek nie ma tak więc może 15W w 65l jest zbyt mocne już sam nie wiem a chemi nie chce stosować gdyż nie jestem jej zwolennikiem.
pozdrawiam
--------------
janusz |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Pon Cze 06, 2005 9:39 am okrzemki
|
|
|
janusz napisał/a: | W akwa jest ok ja myśle że mimo wszystko jest to wina oświetlenia akwa 65l typu perła świetlówka dająca jasne światło o mocy 15w
pozdrawiam
--------------
janusz | Janusz,jaki masz zbiornik[wymiary]bo piszesz ze 65l. perła z swietłowką 15w.ja swoj pierwszy zbiornik mialam 60:30:30 perla prosta ze swietlówką15w i miał poj.54l po dodaniu zwiru i dekoracji robi sie z tego jakies 45l.i musze powiedziec ze nigdy nie miałam problemu z zadnymi glonami ty piszesz ze masz 65l jestem ciekawa wymiarow.pozdrawiam. |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Pon Cze 06, 2005 8:44 pm
|
|
|
Mój ma 62x32x22----- masz belcia racje troche przesadzilem z tymi litrami tyle tylko że jest to akwa perła wypukła jednak będę dalej obstawal za tym że jest to wina oświetlenia.
pozdrawiam
-------------
janusz |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 10:59 am okrzemki
|
|
|
Witam,to tym bardziej ze to panorama litrarz jest automatycznie mniejszy,ale wracając do tematu myslę ze 15w swietlowka przy tym litrarzu jest zadowalająca ,a okrzemki to w tym przypadku wina wody nawozisz rosliny regularnie ,podmieniasz wodę raz na tydzień?moze tu tkwi przyczyna.Muszę ci powiedzieć że ja wczesniej w54l.nie miałam tego problemu,ale podmieniałam wodę raz w tyg.i dodawałam nawozu.Może to to. |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 11:05 am
|
|
|
A co ma wspólnego z okrzemkami regularna cotygodniowa wymiana wody i nawożenie ? |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 11:40 am
|
|
|
matijasz napisał/a: | A co ma wspólnego z okrzemkami regularna cotygodniowa wymiana wody i nawożenie ? | wydaje mi sie ze ma ,czytałam o tym. |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 12:09 pm
|
|
|
To jak czytałaś o tym to wytłumacz dlaczego tak się dzieje ? |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 1:02 pm okrzemki
|
|
|
Słuchaj to za długi temat do wałkowania ,przyczyn powstawania roznego rodzaju glonów jest naprawde wiele:utrzymanie parametrów wody na odpowiednim poziomie,nie pozwalajac na zbyt wysokie stezenie zwiazkow azotowych ,2:kontrolowanie intensywnosci i rodzaju oswietlenia poprzez dobor odpowiednich swietlowek, 3:odpowiedni dobór roslin ktore konkurujac o pokarm nie pozwola na gwałtowna inwazje glonów ,to jedne z wielu co mam ci powiedziec ja do tego sie stosuje i nie mam problemu mozesz wiezyc lub nie.[KTO PYTA NIE BŁĄDZI] [/b] |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 1:07 pm Re: okrzemki
|
|
|
belcia napisał/a: | Słuchaj to za długi temat do wałkowania ,przyczyn powstawania roznego rodzaju glonów jest naprawde wiele:utrzymanie parametrów wody na odpowiednim poziomie,nie pozwalajac na zbyt wysokie stezenie zwiazkow azotowych ,2:kontrolowanie intensywnosci i rodzaju oswietlenia poprzez dobor odpowiednich swietlowek, 3:odpowiedni dobór roslin ktore konkurujac o pokarm nie pozwola na gwałtowna inwazje glonów ,to jedne z wielu co mam ci powiedziec ja do tego sie stosuje i nie mam problemu mozesz wiezyc lub nie.[KTO PYTA NIE BŁĄDZI] [/b] | AHA dodam jeszcze ze zarodniki glonów znajduja sie w kazdym akwarium i cała sztuka polega na tym,aby nie pozwolic któremus z gatunków glonów na zmasowana inwazje i całkowite opanowanie akwarium. |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 10:07 pm
|
|
|
Ok Belcia wode podmieniam regularnie a i parametry wody udało mi sie sprowadzić do zadowalających więc skoro nie oświetlenie to może faktycznie dobór roślin a z tym u mnie już gorzej. Jeśli rośliny są za to odpowiedzialne to musze zrobić reorganizacje tylko jakie dać aby było ok
pozdrawiam
-------------
janusz |
|
|
|
 |
belcia
Gość
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2005 9:44 am
|
|
|
janusz napisał/a: | Ok Belcia wode podmieniam regularnie a i parametry wody udało mi sie sprowadzić do zadowalających więc skoro nie oświetlenie to może faktycznie dobór roślin a z tym u mnie już gorzej. Jeśli rośliny są za to odpowiedzialne to musze zrobić reorganizacje tylko jakie dać aby było ok
pozdrawiam
-------------
janusz | naprawde chciałabym ci poradzić jak najlepiej,nie widze twojego baniaka wiec jest mi tudno ocenic moge na swoim przykładzie cos powiedzieć.Moj jeden z 3 baniakow to54l.swietl.15w,rosliny to niskie gat.kryptokoryn,zabienica rubin,mech jawajski.anubias niska,mikrozorium orzesione[niskie]są to rosliny które są mało wymagające co do swiatła i nie tworzą mi sie zadne glony [3 lata]jedynie zabienice musiałam usunąc ze względu na jej rozmiary,raz na tyd.podmieniam wodę1/3 na przemian dodaje nawóz w tabletkach pod korzenie lub w płynie[jadę na serowskim]w slepach zoo tez się dziwią ze w takim baniaku jest wszystko ok,ale to prawda.Moze przy tym rodzaju zbiornika i z takim oswietleniem spróbuj z tą obsadą roslin,inne są bardziej wymagające. |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2005 3:42 pm
|
|
|
Mnie się wydaje, że najodpowiednyjszymi roślinami będą gatunki szybko rosnące np. wywłócznik, rogatek. Konkurowały będą one z glonami o pokarm. |
|
|
|
 |
|