Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem w wyborze akwa

Jakie akwarium mam sobie kupic
500
64%
 64%  [ 9 ]
450
7%
 7%  [ 1 ]
inne
28%
 28%  [ 4 ]
Głosowań: 0
Wszystkich Głosów: 14

Autor Wiadomość
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 3:20 pm   problem w wyborze akwa

Mam zamiar kupic nowe duze akwa ;) . Tylko mam maly problem a mianowicie nie umie sie zdecydowac co do rozmiarów akwa mpge wybierac miedzy 450 l o wymiarach 150x50x60 albo 500l 200x50x50. sam juz nie wiem co wybrac :? . chodzi głownie o cene, 450 jest o 120 zł tańsze. Prosze pomózcie mi zdecydowac :|
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 3:25 pm   

Dla pielęgniczek - drugie - ma o ~30% większą powierzchnię dna od pierwszego.

Poważna inwestycja - jak masz to zamiar filtrować, oświetlać itp.?

GAN
Ostatnio zmieniony przez gan Pon Lis 21, 2005 3:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Radek Korona 


Dołączył: 14 Cze 2003
Posty: 853
Skąd: Chełm
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 3:26 pm   

Zdecydowanie 500, przynajmniej przy tych wymiarach. Ma duzo wieksza powierzchnie dna, a to jest najwazniejsze przy pielegniczkach.

--
Pozdrawiam
Radek Korona
 
 
 
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 3:34 pm   

Jeżeli cena nie stanowi tak wielkiej bariery, to na Twoim miejscu wybrał bym 500l. A to ze wzgledu na wymiary dna 200x50 :!: Przy takiej powierzchni naprawdę możesz poszaleć z Apisto :) Ta 450-ka wydaje mi się za wysoka (60cm), przy Apisto to według mnie zbytek... :) Natomiast jeżeli cena jest dla ciebie bardzo ważna, to proponuje 150x50x50. Na 100% wyjdzie taniej niż ta 450l, o której pisałeś, a dla Apisto akwa będzie identyczne (pow. dna). Ale Ci zazdroszcze takich problemów... :D

Pozdrawiam :)
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 4:09 pm   

Cytat:
Poważna inwestycja - jak masz to zamiar filtrować, oświetlać itp.?

do filracji uzyje mojego starego fluvala 204 jako czysto mechaniczny i jakies DIY jako biologiczny(Cos jak to)
a z oswietlewniem sie zastanowie ale mysle ze bedzie to zviornik otwarty wic jakis halogen albo HQI
ale raczej zdecyduje sie na 500 bo chyba ryby będa sie lepiej czuly w akwa pół metra dłuzszym anizeli w 10 cm wyzszym ;)
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 4:29 pm   

Może zamiast kombinować z jakimiś beczkami - zrób panel filtracyjny - oddzielasz wewnątrz akwarium np. 8cm (tak, żeby się zmieściła pompa) i masz prawie dwudziestolitrowy, bezpieczny filtr, w którym dodatkowo możesz umieścić całą technikę - grzałkę dyfuzor CO2 itp.

O halogenach jako oświetleniu zapomnij - nie dość, że światło o beznadziejnym widmie, to jeszcze puściłbyś rodzinę z torbami.

GAN
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 5:02 pm   

myślałem tez o czyms w rodzaju sumpa, tylko ze nie pod akwa tylko obok w szafie, no ale jeszcze nad tym pomysle
PS jakie doradzałbys oswietlenie do tego akwa ?? tylko zeby było w miare tanie i nie swietlowki ;)
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 5:27 pm   

HQI samoróbki (lub znajomyróbki) - za swoją zapłaciłem ok. 250 PLN.
Na 2m akwa potrzebowałbyś 2 szt.

GAN
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 5:53 pm   

noo dzieki, ale wolałbym cos nieco ;) tansze
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 6:07 pm   

Tańsze i nie świetlówki? - chyba nie bardzo Ci się uda.

GAN
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 7:02 pm   

w sumie to świetlówki mogły by być ale gdzie ja znajdde takie mocne i ile mnie to wyjdzie :(
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 7:50 pm   

Takich mocnych nie znajdziesz, ale min. to 4x120cm - jakieś 250 -300PLN jak zrobisz sam na statecznikach elektronicznych.

GAN
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 9:22 pm   

no, ale z przykroscią musze stwierdzic ze 500 miec nie będe :( jendak koszty ogrzania i oswietlenia takiego kolosa przekraczaja moje mozliwosci. cóz bedzie 240 ale za to dodatkowo będzie działac 112. no i moze zostanie troche na RO ;)
 
 
 
Kwiatek

Dołączył: 09 Maj 2004
Posty: 216
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 2:09 am   

Wielka szkoda że z 500 nici, bo mogło być bardzo ciekawe akwa. Ale w końcu i 240 to nie tak mało. Udanych zakupów i miłej zabawy :D

Pozdrawiam.
 
 
matijasz 

Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 2:23 pm   

To ze skośnych będziesz musiał raczej zrezygnować, bo razem ze skalarami w 240 to za dużo.
 
 
 
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 2:39 pm   

Szkoda, że nie bedzie to 500l... No niestety ale takie akwa to juz spory wydatek jak i spore "koszty utrzymania"... :( Ale myślę, że kiedyś wrócisz do tego planu :?: Życze Ci tego :!:
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 4:08 pm   

matijasz napisał/a:
To ze skośnych będziesz musiał raczej zrezygnować, bo razem ze skalarami w 240 to za dużo.

Matijasz, lekko przesadzasz, myslałem nad tym, nie powinno byc zbyt duzo .
PS myslałbym jeszcze o kilku paletach. czy wtedy nie bedzie przerybienie ??
 
 
 
matijasz 

Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 5:08 pm   

Nie powiedziałbym, że przesadzam. Jeżeli para skalarów albo skośnych będzie miała tarło to ni wróżę nic dobrego. Z paletami to dowaliłeś. Rozumiem, że większe akwa i chciałbyś coś więcej ulokować, ale bez przesady.
 
 
 
Remwar 


Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 1427
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 8:26 pm   

Qrak - jeśli nie nastawiasz się na rośliny, nie musisz inwestować w potężne oświetlenie. Zamiast tego jakaś hydroponika na wierzch :wink:
_________________
112l - woda piasek rośliny

 
 
 
Radek Korona 


Dołączył: 14 Cze 2003
Posty: 853
Skąd: Chełm
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 8:38 pm   

Heh Qrak, do akwarium 240l chcesz dac skosne, palety i do tego skalary? To nie jest dobry pomysl. Zdecyduj sie na max jeden gatunek wiekszych pielegnic, a i tak przez to nie bedziesz mogl zbytnio poszalec z apisto. 240l to naprawde nie az tak duzo.

--
Pozdrawiam
Radek Korona
 
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 9:04 pm   

no to chyba obsada będzie taka jak w 112 obecnie + jakis jeden harem apisto
 
 
 
Radek Korona 


Dołączył: 14 Cze 2003
Posty: 853
Skąd: Chełm
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 10:11 pm   

Juz lepiej chociaz wcale nie bardzo dobrze. Nie wiadomo jak sie beda zachowywaly skalary i skosne. Jesli dobiora Ci sie np 3 parki to moze byc ciezko...

--
Pozdrawiam
Radek Korona
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10