Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Piasek w akwarium dla pielegniczek
Autor Wiadomość
Chris_ek 


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 911
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Lip 18, 2003 9:19 am   Piasek w akwarium dla pielegniczek

Czesc

W zwiazku z planowana rearanzacja wystroju akwarium (rosliny rosna calkiem inaczej niz to planowalem :wink: ) mysle o wysypaniu piasku przynajmniej na czesci powierzchni dna. I w zwiazku z tym nasunelo mi sie kilka pytan:
- czy lepiej wsypac piasek czy tez drobniutki zwirek
- jak w tym piasku beda sprawowaly sie roslinki (podejrzewam ze moze byc kiepsko z przeplywem wody przez piach i moga tworzyc sie strefy beztlenowe)
- czy dodanie slimakow swiderkow pomoze utrzymac ten piach w czystosci
- czy swiderki przyjma sie w wodzie typowej dla pielegniczek (chyba ze wzgledu na mala twardosc weglanowa moga miec problemy z rozbudowywaniem swoich muszelek)
- czy swiderki nie beda zjadaly ikry
Ciekawy jestem waszych doswiadczen

pzdr
chris_ek
 
 
GP 
reaktywacja w toku


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 2964
Skąd: Chotomów k/W-wy
Wysłany: Pią Lip 18, 2003 3:20 pm   

niedawno byl o tym watek na p.r.a, moje wnioski sa takie:
1. jak najdrobniejszy piasek - ryby przesiewaja go przez skrzela (byle nie pyl ilasty ;-)
2. nie wiem jak rosliny, ja mam w doniczkach ze zwirkiem, piasku jest cieniutka warstwa (do 3mm) przy grubej moze byc problem ze strefami beztlenowymi, ale nie wiem jaka bedzie optymalna grubosc podloza
3. swiderki oczywiscie przegrzebia piach i wyjedza resztki, ale zjedza tez ikre
4. beda zyly nawet w miekkiej i kwasnej wodzie, ale czy im to pasuje - nie wiem. w kazdym razie rosna i rozmnazaja sie.

Grzegorz Prusinowski
 
 
Chris_ek 


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 911
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw Lip 24, 2003 11:08 pm   

A w tych doniczkach nie tworza ci sie strefy beztlenowe? A moze masz zapewniony jakos przeplyw wody przez te doniczki?
A moze zrobic plaze z piaseczku na czesci akwarium a nadrugiej zwirek i roslinki? Tylko jak oddzielic te dwie czesci, zeby po pewnym czasie nie powstala na calosci mieszanina zwirku z piaskiem bo podejrzewam,ze nie da sie rybkom wytlumaczyc zeby nie mieszaly piasku ze zwirem :wink:

chris_ek
 
 
GP 
reaktywacja w toku


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 2964
Skąd: Chotomów k/W-wy
Wysłany: Pią Lip 25, 2003 9:45 am   

doniczki podziurawilem i mam troche swiderkow (nie wiem ile, prosze mnie nie pytac ;-) , ktorych sie regularnie pozbywam. nie sadze, zeby robily sie strefy beztlenowe, bo zwir jest dosc gruby i jakis przeplyw wody powinien byc.

probowalem kiedys wysypac czesc dna piaskiem, ale bez wyraznego rozdzielenia to sie nie udaje. moze gdyby jakis korzen stanowil granice... wtedy warstwa piasku moglaby byc ciensza niz zwiru i wygladaloby ozdobnie calkiem.

GP
 
 
Chris_ek 


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 911
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Lip 25, 2003 11:38 pm   

No tak z tym korzeniem to niezly pomysl (chyba nawet mam odpowiedni), sam myslalem o granicy z kamieni ale to troche chyba nienaturalne w takim biotopie. Tylko czy na pewno to zda egzamin bo po tym jak widzialem na jaka ogleglosc samiec kakadu nosil kamyki zwirowe to mam watpliwosci. No coz jak nie sprobujesz to nie bedziesz wiedzial - wiec chyba dam im szanse.

chris_ek
 
 
JacKo
Gość
Wysłany: Czw Lip 31, 2003 1:23 pm   

ostatnio urządzałem akwarium dla kirysków i pół dna wysypałem żwirem i kamykami (warstwa ok 3 cm) posadziłem też rośliny, drugą połowę wysypałem piaskiem (2 cm). Obie częsci oddzielone są kamieniami, które ułożyłem na krawędzi żwiru i dopiero wtedy wrzuciłem piasek więc ich prakrycznie nie widać. Poza tym na tych kamieniach leżą kokosy, gałęzie i korzenie oplecione mchem - jest więc regularna granica ;-) także nad dnem ;-) . Jak na razie kiryski zbytnio nie mieszaja obu podłoży. Warstwa piasku jest pozbawiona roślin i na nią wrzucam pokarm wiec jest regularnie mieszana ;-) poza tym tu znajduje się filtr wew.Myśle ze pielegniczki zbytnio nie kopiące w podłożu (w przeciwieństwie do moich p. sajica :-( ) nie powinny zburzyć takiego systemu
pozdr
 
 
Chris_ek 


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 911
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Sie 01, 2003 10:22 pm   

I tu mi sie nasunelo jeszcze jedno pytanie.
Jaka, wedlug was, moze byc maksymalna grubosc podloza piaskowego, w akwarium z pielegniczkami, zeby uniknac tworzenia sie stref beztlenowych?

pzdr
chris_ek
 
 
JacKo 


Dołączył: 31 Lip 2003
Posty: 170
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Pon Sie 04, 2003 12:50 pm   

Chris_ek napisał/a:
Jaka, wedlug was, moze byc maksymalna grubosc podloza piaskowego, w akwarium z pielegniczkami, zeby uniknac tworzenia sie stref beztlenowych?

Wszystko zależy od tego czy w tym piasku rosną roślinki, czy będą same pielęgniczki oraz jaki jest system filtracji. Widziałem akwaria z muszlowcami gdzie samego drobnego piasku było nasypane około 8-10 cm i żadnej str. beztl. nie było. Strefa beztlenowa może się tworzyć najczęściej przez gnicie korzeni roslin albo po wyłączeniu filtra podżwirowego na dłuższy czas.
Jeżeli chcesz sobie nasypać grubą warstwę drobniutkiego piachu to połóż na niego kokosy czy korzenie i przyczep do nich rośliny bez korzeni (mech jawajski) lub z chwytnikami (np. mikrosorium) wrzuć jeszcze riciię i będziesz miał po jakimś czasie niezły busz ;-) Wiem ze te roślinki to nie z tego biotopu, ale z SA to kojarzą mi się rośliny silnie ukorzenione...
 
 
 
Gość

Wysłany: Śro Sie 13, 2003 4:10 pm   

Ja bym umiescil na dnie akwarium kabel grzejny o niskiej mocy. Nie po to by grzal wode, tylko po to, by spowodowal jej ruch w podlozu. Wiadomo, ciepla woda idzie do gory, a zimna do dolu. Jest to tez bardzo dobre rozwiazanie dla roslin, bo wraz z ruchem wody do korzeni dociera nawoz.
Zreszta sam mam kabel u siebie i moge powiedziec, ze spelnia swoje zadanie.
 
 
MarcinD

Dołączył: 13 Sie 2003
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sie 13, 2003 4:12 pm   

Ten powyzszy post jest mojego autorstwa. Wlasnie sie zarejestrowalem i nie musze juz wystepowac anonimowo.
Korzystajac z okazji pragne wszystkich przywitac :wink:
_________________
Pozdrawiam
MarcinD
 
 
JacKo 


Dołączył: 31 Lip 2003
Posty: 170
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Czw Sie 14, 2003 2:16 pm   

Anonymous napisał/a:
Ja bym umiescil na dnie akwarium kabel grzejny o niskiej mocy. Nie po to by grzal wode, tylko po to, by spowodowal jej ruch w podlozu.

I wszystko działa przy niewielkiej miąższości warstwy podłoża albo dopóki materia organiczna nie zatka przestrzeni interstycjalnych (miedzy ziarenkami piasku/żwiru). Pomysł sam w sobie ciekawy ;-) tylko he he he przy moich kopaczach kabel grzejny przypuszczam byłby akurat całkiem odkopany ;-) zresztą grzejesz przeważnie tylko zimą - włączenie kabla kiedy woda ma 28 stopni lub więcej - jak ostatnio w te upalne lato bywa chyba by tej wody tak nie poruszało
 
 
 
Gość

Wysłany: Pon Sie 18, 2003 9:18 am   

JacKo napisał/a:
I wszystko działa przy niewielkiej miąższości warstwy podłoża albo dopóki materia organiczna nie zatka przestrzeni interstycjalnych (miedzy ziarenkami piasku/żwiru).

Znaczy sie nie wiem, czy jest to realny problem. Mnie sie nigdy nic takiego nie zdarzylo. Odleglosci miedzy ziarnami musza byc takie, bo woda dala rade miedzy nimi przeplynac. Tyle wystarczy.
Cytat:
Pomysł sam w sobie ciekawy ;-) tylko he he he przy moich kopaczach kabel grzejny przypuszczam byłby akurat całkiem odkopany ;-)

No, nie wiem jak gleboko te kopacze kopia. Kabel jest na samym dnie. umieszcza sie go w akwarium zanim nasypie sie zwiru. Tak aby byl dokladnie pod podlozem. A zwiru mozna nasypac sporo. Ja do tej pory mialem 11 cm. Ale wygladalo to nieestetycznie, wiec kilka cm wywalilem. Przy okazji sprawdzilem, co dzieje sie na spodzie, czy jakies gazy nie powstaja i czy nie ma czarnego zwiru. No i niczego takiego nie bylo. Mowie wam. Taki kabel to rewelacja. Co prawda jak masz "kopacze" to chyba faktycznie kabel jest zbednym urzadzeniem

Cytat:
zresztą grzejesz przeważnie tylko zimą - włączenie kabla kiedy woda ma 28 stopni lub więcej - jak ostatnio w te upalne lato bywa chyba by tej wody tak nie poruszało

Poruszyloby, poruszylo. Zawsze jest to jakies dodatkowe zrodlo energii cieplnej. Wiec niezaleznie od temperatury wody, ta energia nie znika. Zawsze bedzie wykorzystana do podgrzania wody. To niestety powoduje, ze woda ma zawsze o ten jeden stopien wiecej, niz by miala gdyby kabla nie bylo. No i wlasnie to czasami moze byc problemem. Kabla nie powinno sie wogole wylaczac, ze wzgledu na zachowanie stabilnosci biologicznej w podlozu. Ja go w praktyce wylaczalem dopiero jak temp. wody przekraczala 30 stopni. A to sie zdarza u mnie nie czesciej niz przez 2-3 tygodnie w roku. Kabel dlatego powinien byc o bardzo malej mocy. "Spece" podaja, ze powiniem miec moc w watach rowna 10-20% objetosci zbiornika. Wedlug mnie powinien miec raczej blizej dolnej granicy, a nie gornej. Czyli 100 litrowe akwa powinno byc "okablowane" :wink: 10W kabelkiem. Zobacz jak to niewiele w stosunku do grzalki, ktora radzi sie trzymac w akwarium o takiej objetosci. Ja do swojego akwa 360l musialem wpakowac kabel 50W. Bo innych nie bylo. moglem dac 25W lub 75W. Jeden za maly, a drugi za duzy. Najlepszy bylby 36W. Ale co zrobić :cry: .
 
 
Leny

Dołączył: 08 Sty 2004
Posty: 17
Skąd: Goleniów (Dokładniej to Podańsko) i chętnie poznam jakiegoś akwa
Wysłany: Czw Sty 08, 2004 8:44 pm   

[b]Mam jedno małe pytanko - czy filtr denny działa jeśli jest przysypany piaskiem, czy musi być żwir ???
_________________
Leny
 
 
Radek Korona 


Dołączył: 14 Cze 2003
Posty: 853
Skąd: Chełm
Wysłany: Czw Sty 08, 2004 9:22 pm   

Leny napisał/a:
[b]Mam jedno małe pytanko - czy filtr denny działa jeśli jest przysypany piaskiem, czy musi być żwir ???


Nie, w filtrze podzwirowym jak sama nazwa wskazuje to zwir pelni role substratu. Piasek jest za drobny, zeby plynela przez niego woda. Poza tym zasypie kratki od filtra.

--
Pozdrawiam
Radek Korona
 
 
 
Leny

Dołączył: 08 Sty 2004
Posty: 17
Skąd: Goleniów (Dokładniej to Podańsko) i chętnie poznam jakiegoś akwa
Wysłany: Pią Sty 09, 2004 9:23 pm   

Tak myślałem, ale mi to nie przeszkadza, ludzka ciekawość...
_________________
Leny
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 8