Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
oświetlenie akwarium
Autor Wiadomość
discus 


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 117
Skąd: Ziemia Lubuska
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 9:27 pm   oświetlenie akwarium

Witam.

Mam pytanie odnośnie świetlówek.
Otóż mam akwarium 200l (100x40x50) które oświetlają 2 świetlówki f-my Leuci.
Na świetlówce jest napisane Leuci 30WT8 DAYLIGHT 6500K.
Mój problem to nadmierna ilość glonów. Czy może to być spowodowane złym oświetleniem ?? i czy te świetlówki są dobre/nadają się do mojego akwarium ???

pozdrawiam Discus.
 
     
maksiu_ck
Pozdrawiam Maksiu

Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 24
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 11:47 pm   

Z tego co piszesz sa to swietlowki standardowe.
Cytat:
czy te świetlówki są dobre/nadają się do mojego akwarium ???

I tu sie nasuwa pytanie, czy bedziesz chciał miec roslinki wymagajace czy przedewszystkim supisz sie na rybkach. jesli to pierwsze to musisz je wywalic i, a natomiast te drugie to nie koniecznie. Ja sie swietlowek standardowych szybko pozbylem, maja slabe RA i rybki nie łasnie wygladały. Radził bym kupic pihilipsa 845 kosztuja kolo 15 zł. Wydatek nie duży a ruznica ogroma.

Cytat:
Mój problem to nadmierna ilość glonów

ALe jakich glonów?? Podaj rozmiar zbiornika, parametry i gdzie stoi?? Bez tego trudno odpowiedziec na twoje pytanie. Ale wykluczył bym oswietlenie, no chyba ze zewnetrzne
 
 
     
discus 


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 117
Skąd: Ziemia Lubuska
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 2:05 pm   

Te glony rosną przede wszystkim na szybach, ale na roślinkach też tylko w znacznie mniejszej ilości. Są to długości około 1-2 mm niteczki. Rozmiar zbiornika już podałem, ma on 200 l (100X40X50),parametry wody to temperatura wody 26 stopni,ph 7-7.5 , dKH 8-10, więcej parametrów nie znam.

P.S jeśli chodzi o świetlówki to chciałbym aby były jak najlepsze dla rybek.
 
     
Smoluch 


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 15
Skąd: Warszawa - Jelonki
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 3:53 pm   

Witaj!

Jeszcze kilka pytań kontrolnych:
- jak stare są te świetlówki?
- jaki jest czas oświetlania (godzin na dobę)?
- czy stosujesz jakieś nawozy?
- jaki masz tam w tej chwili roślinki i w jakiej są formie?
- czy problem pojawił się nagle? może zmieniłeś jakieś parametry?
- jak stary jest zbiornik?

Wiem, że dużo pytań, ale trzeba znać wszystkie okoliczności :)
_________________
--
Pozdrawiam,
Smoluch

GG: 36759
(Warszawa - Jelonki)
Ostatnio zmieniony przez Smoluch Pon Cze 04, 2007 3:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
alechin87 

Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 69
Skąd: Kraków-huta
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 3:54 pm   

Jeśli masz SA to zbij ph. W kwaśnej wodzie szlag trafi glony. Ph ponad 7 to troche za dużo jak na apisto...
_________________
forever trusting who we are, and nothing else matters
 
 
     
Sil 

Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 2367
Skąd: Legnica
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 6:14 pm   

alechin87 napisał/a:
W kwaśnej wodzie szlag trafi glony.

Teoria teorią, ale... moje krasnorosty mają odmienne zdanie w tej kwestii :wink:
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek
 
 
     
discus 


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 117
Skąd: Ziemia Lubuska
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 9:24 pm   

- świetlówki mają około pół roku i akwarium też bo było kupowane nowe.
- czas oświetlenia wynosi 12 godz na dobę.
- nawozów nie używam jedynie tabletki florenette A firmy sera
- roślinki jakie mam to kryptokoryny, mikrozorium, anubiasy,żabienice, i jak na razie mają się dobrze tyle że są trochę obrośnięte glonami.
- problem występuje od początku funkcjonowania zbiornika.
- parametrów wody nigdy jeszcze nie zmieniałem. Przy podmianie wody uzdatniam ją środkami firmy sera o nazwach aquatan i morena ( to dobrze czy źle)?????

pozdrawiam Discus
 
     
szulcik 

Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 81
Skąd: Opalenica/k.Poznania
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 10:03 pm   

Ile tych roślin w akwa i jak często podmieniasz wode i ile?
Przy tak niewielkiej ilości światła mogą się kumulować niektóre pierwiastki których rośliny nie zużywają.
Z moich obserwacji wniskuje że nitki to głównie problem z żelazem ( twoje florenette A mają Fe?) lub dość wysoki poziom No3 co też nie jest zdrowe dla apisto

Pozdro
 
 
     
discus 


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 117
Skąd: Ziemia Lubuska
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 10:22 pm   

5 większych kęp kryptokorynek , 4 anubiasy, 2 żabienice, 4 mikrozoria na korzeniu. wode podmieniam co tydzień w ilości 30-40 litrów. florenette A maja żelazo .

pozdrawiam Discus.
 
     
maksiu_ck
Pozdrawiam Maksiu

Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 24
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 10:33 pm   

Cytat:
P.S jeśli chodzi o świetlówki to chciałbym aby były jak najlepsze dla rybek


Wiec sobie zmien an philipsa np 845 90. swietlówki te oddają bardzo dobrze kolory i ładne białe swiatło a przedewszytkim mają ładne widmo. Gdzies miałem fotki przed zamianąi po jak znajde to pokaże.
Cytat:

Te glony rosną przede wszystkim na szybach, ale na roślinkach też tylko w znacznie mniejszej ilości. Są to długości około 1-2 mm niteczki

tu mozesz je zidentyfikowac http://www.glony.republika.pl/
a ty krok po kroku jak walczyć z nitkami http://www.kfa.dysk.one.p..._thread&id=8121

zycze powodzenia
 
 
     
szulcik 

Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 81
Skąd: Opalenica/k.Poznania
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 11:34 pm   

Ja bym zaczął od zmniejszenia ilości nawozu z Fe i większych podmian ok 30-40 %
_________________
Mateusz
-----------------------------
100 l (100 x 40 x 25h) ruszyło
SA black water , A.elizabethae 3 samce
szukam samic
 
 
     
Smoluch 


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 15
Skąd: Warszawa - Jelonki
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 12:12 pm   

Dobra, to wiemy już dużo, więc pozwolę sobie coś poradzić:

- Po pierwsze i najważniejsze – nie rób żadnych gwałtownych ruchów, bardzo łatwo zachwiać równowagę zbiornika. Jeżeli zdecydujesz się na zmianę świetlówek, to zmień najpierw jedną, popatrz co się dzieje, po 2-3 tygodniach zmień drugą. Kiedyś zmieniłem w moich 200 litrach wszystkie 4 świetlówki na raz i potem przez prawie 2 miesiące wracałem do równowagi :) Może zanim zrezygnujesz z nawozu, sprawdź jaki masz poziom Fe w wodzie.

- Glony rosną w każdym zbiorniku, można z nimi walczyć, można je akceptować. Najlepsze są metody naturalne, a szczególnie zdrowo i szybko rosnące rośliny wyższe – w takich warunkach glony po prostu giną z głodu. Większość Twoich gatunków to raczej roślinki wolno rosnące, może pomyśl o czymś niewymagającym, co szybko rośnie – będzie zjadało azotany i jak dobrze pójdzie, to będzie zabierać glonom jedzonko. Może limnofilia, moczarka?

- Możesz też zainwestować w glonożerne zwierzaki (Otoski, krewetki), ale to raczej środek dodatkowy niż podstawowy.

- Jeżeli chcesz mieć ładne rośliny, to poczytaj o nich jak najwięcej, dowiedz się o objawach niedoborów i nadmiarów różnych substancji, a jeżeli nie zależy Ci na zielsku, to zaakceptuj glony jak naturalny element wodnego ekosystemu i kup sobie dobry czyścik magnetyczny do przedniej szyby. ;)
_________________
--
Pozdrawiam,
Smoluch

GG: 36759
(Warszawa - Jelonki)
 
 
     
discus 


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 117
Skąd: Ziemia Lubuska
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 5:54 pm   

po waszych poradach myślę o zrobieniu następujących rzeczy.

1. wymienię 1 świetlówkę na nową philipsa, a drugą 2-3 tygodnie później
2. przestanę stosować tableteki florenette A f-my sera, bo on zawiera żelazo.
3. kupię jakieś roślinki szybko rosnące np; (moczarka,kabomba,limnofilia,rogatek,itp).
I teraz mam pytanie. czytałem że te rośliny szybko rosnące pobierają składniki odżywcze z wody przez listki/liście . więc jak ja mam im dostarczać te składniki ? jest jakiś specjalny pokarm dla takich roślin ?? tabletki które stosuje są dla roślin pobierających pokarm przez korzenie , bo takie rośliny posiadam. jest też preparat odżyczywczy dla roślin szybko rosnących o nazwie florena f-my sera , ale on także zawiera żelazo. czy te roślinki (szybko rosnące pobierają żelazo) ??


pozdrawiam Discus.
 
     
szulcik 

Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 81
Skąd: Opalenica/k.Poznania
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 10:09 pm   

Tak roślinki szybko rosnące zużywają dużo żelaza jak i związków azotu
 
 
     
Sil 

Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 2367
Skąd: Legnica
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 10:14 pm   

discus, wydawało mi się, że Twój problem polegał na nadmiernej ilości glonów - w ten sposób się ich raczej nie pozbędziesz. Oczywiście wszystkie działania wymienione przez Smolucha są wskazane, ale sam zakup szybko rosnących roślin i wymiana świetlówek rozłożona w czasie nie spowodują zaniku glonów. Ja zdecydowanie zacząłbym od dużej podmiany (nawet 50%), żeby zmniejszyć ilość nagromadzonych w nadmiarze mikroelementów (w tym prawdopodobnie Fe). Przy okazji odmulanie i czyszczenie zbiornika z jak największej ilości glonów (mechanicznie). Potem można rożnie - jedni uzupełniają poziom NO3 do 20 mg/l, podają CO2 do poziomu 25-40 mg/l, po 4-5 dniach podają potas (poziom 0,1-0,25 mg/l), a później dopiero mikroelementy. Clue tej metody to trzymanie nisko mikroelementów i fosforu, zaś wysoko azotu i CO2. Inna metoda to zaciemnienie zbiornika po podmianie na 3 dni, potem kolejna duża podmiana, ewentualnie ponowne zaciemnienie i po kolejnej podmianie rozpoczęcie powoli nawożenia.
Jedno jest pewne - podmiana jest konieczna, bo usuwa jedną z głównych przyczyn pojawienia sie glonów (odkładanie się jednego z mikroelementów), a nawożenie należy wstrzymać przynajmniej do momentu zastopowania wzrostu glonów.
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek
 
 
     
mientus 


Dołączył: 08 Maj 2007
Posty: 705
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 11:53 pm   

szulcik napisał/a:
Ja bym zaczął od zmniejszenia ilości nawozu z Fe i większych podmian ok 30-40 %


Też zauważyłem u siebie, że przy zastosowaniu regularnego nawożenia Fe pojawiło się sporo glonów, których wcześniej nie było, zwłaszcza zielenice i glony kłaczkowate, brodawkowate (comsopogon?), o ile ich wysyp można z tym wiązać.
_________________
Krzysiek
 
     
tombo77

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 271
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 10:06 pm   

Pozwolę się podłączyć.Czy korzystając z tego statecznika http://www.sil.pl/product...products_id=571
mogę podłączyć świetlówki T5?Mam i 4 sztuki więc mógłbym je wykorzystać.
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9