Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
akwa dla kakadu...
Autor Wiadomość
tom
Gość
Wysłany: Pią Paź 31, 2003 12:41 am   akwa dla kakadu...

witam

czy mozna trzymac harem kakadu 1+2 w akwarium 54l (60x30x30)?
przyjmijmy, ze mialo by dosc duzo kryjowek z korzeni itp.

jakiego uzyc zwirku? jasnego(kwarcowy), ciemnego(bazalt)? jakiej granulacji (chcialbym miec tez rosliny), 1-2mm, 2-4mm?

czy inne ryby (neony, otoski) stanowilyby zagrozenie dla ikry? czy samiczka upilnowalaby jej przed otoskami?

pozdrowienia
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Paź 31, 2003 8:54 am   

czy mozna trzymac harem kakadu 1+2 w akwarium 54l (60x30x30)?
przyjmijmy, ze mialo by dosc duzo kryjowek z korzeni itp.

Powinny się zmieścić.

jakiego uzyc zwirku? jasnego(kwarcowy), ciemnego(bazalt)? jakiej granulacji (chcialbym miec tez rosliny), 1-2mm, 2-4mm?
Ja używam kwarcowego 1-2mm, ale innych bym nie wykluczał. Odradzam jedynie żwirek powyżej 5-6mm, bo w zakamarach pomiędzy nim zbierają się nieczystości i znacznie trudniej utrzymać czystość.

czy inne ryby (neony, otoski) stanowilyby zagrozenie dla ikry? czy samiczka upilnowalaby jej przed otoskami?
Nie zauważyłem, by otoski interesowały się czymkolwiek poza glonami i sobą wzajemnie - wyjątkowo sympatyczne rybcie.

GAN
 
 
Chris_ek 


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 911
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Paź 31, 2003 10:10 am   

Cytat:
czy mozna trzymac harem kakadu 1+2 w akwarium 54l (60x30x30)?
przyjmijmy, ze mialo by dosc duzo kryjowek z korzeni itp.

Powiem tak, mam podobny zbiornik i u mnie niestety z haremu wyszly nici. Wszystko bylo dobrze, samice zajely groty po przeciwnych stronach akwarium, samiec "czuwal" nad calym terytorium akwa, i tak sie to ukladalo dopuki jedna z samic nie zlozyla ikry. Po tym druga samica zostala terroryzowana to przez samice z ikra (jej terytorium zwiekszylo chyba obszar), to przez samca dazacego do nastepnego tarla. Tak wiec biedna samiczka przesiadywala glownie wysoko w gaszczu nadwodki, lub tez wciskala sie za filtr wewnetrzny.
Nie twierdze jednak, ze takie zestawienie nie ma szans powodzenia. Wszystko zalezy od wystroju zbiornika (chociaz moj byl gesto zarosniety i posiadal sporo kryjowek) a takze (a moze przede wszystkim) od charakteru danych osobnikow.
To takie moje trzy grosze.

chris_ek
 
 
GP 
reaktywacja w toku


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 2964
Skąd: Chotomów k/W-wy
Wysłany: Pią Paź 31, 2003 3:21 pm   

to i mojego grosza dorzuce - na podloze najlepszy bedzie piasek. rosliny mozna w doniczkach posadzic w zwirku, ale rybki powinny miec szanse pogrzebac sobie w podlozu, poprzesiewac przez skrzela. to zreszta bardzo fajny widok.

GP
 
 
Gość

Wysłany: Pią Paź 31, 2003 5:31 pm   

wlasnie czytalem, ze piasek bylby najlepszy, ale z drugiej strony latwo robia sie w nim strefy beztlenowe.

na dodatek u mnie zawsze szybko rosly glony jak mialem piasek :/ co pozniej nie wyglada najladniej...

p.s. czy kakadu rzeczywiscie rosna takie duze? 9cm samiec.. nigdy takiego nie widzialem :)
czy w takim 54l akwarium osiagnalby spokojnie taki rozmiar?
 
 
Marek

Dołączył: 26 Sie 2003
Posty: 11
Skąd: Żary - lubuskie
Wysłany: Nie Lis 02, 2003 11:41 am   

Mam kakadu od niedawna, ale obserwuję podobny problem jak Chris_ek. Większa samica nie daje mniejszej samicy "żyć" (wymiary akwarium 100x30x40). Na razie trzymam obie samice oddzielnie, zwlaszcza że ta wieksza złozyła ikrę.
 
 
GP 
reaktywacja w toku


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 2964
Skąd: Chotomów k/W-wy
Wysłany: Pon Lis 03, 2003 10:13 am   

Anonymous napisał/a:
wlasnie czytalem, ze piasek bylby najlepszy, ale z drugiej strony latwo robia sie w nim strefy beztlenowe.

na dodatek u mnie zawsze szybko rosly glony jak mialem piasek :/ co pozniej nie wyglada najladniej...

jesli piasku bedzie 1-2 cm to strefy beztlenowe nie powinny byc problemem. mozna przegrzebac patykiem przed wymiana wody - wybierze sie troche syfu przy okazji. nie wiem jaki wplyw moze miec piasek na wzrost glonow - moze detrytus sie rozkladal?

Anonymous napisał/a:
p.s. czy kakadu rzeczywiscie rosna takie duze? 9cm samiec.. nigdy takiego nie widzialem :)
czy w takim 54l akwarium osiagnalby spokojnie taki rozmiar?

wydaje mi sie, ze w malym akwa taki nie urosnie, chyba zeby baaardzo duzo wody podmieniac. w naturze pewnie do jakichs 7-8 rosna, w akwa bywaja sporo wieksze.

GP
 
 
kisiel 

Dołączył: 15 Cze 2003
Posty: 79
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Lis 09, 2003 12:29 pm   Re: akwa dla kakadu...

To i ja dorzucę swoje trzy grosze :)

tom napisał/a:
czy mozna trzymac harem kakadu 1+2 w akwarium 54l (60x30x30)?


Nie wiem jak w większych akwariach, ale przy 50l trzymanie dwóch
samiczek absolutnie mija się z celem, jedna zawsze zdominuje drugą.
Spróbuj dać 3 samiczki lub nawet 4. Wtedy ta, która będzie miała
tarło, zamiast ganiać jedną będzie ganiała wszystkie, i obejdzie się
bez zgonów.
 
 
tom
Gość
Wysłany: Pon Lis 10, 2003 4:15 pm   

a czy nie lepiej wtedy trzymac parke zamiast haremu?
wtedy samiczka nie miala by wogole czego ganiac ;)
 
 
GP 
reaktywacja w toku


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 2964
Skąd: Chotomów k/W-wy
Wysłany: Pon Lis 10, 2003 4:47 pm   

to troszke tak jak z pytaniem czy lepiej nosic buty za duze czy za male - jedno i drugie nie jest zdrowe ani wygodne, chociaz czasem trzeba.

chyba David Soares kiedys gdzies pisal, ze trzyma duze ilosci kakadu w duzym akwa (nie pamietam juz, gdzies tam mi sie kolacze, ze ok 100 szt w 750L) - wtedy nie ma mowy o zlych proporcjach plci, o zagonieniu ryby na smierc, o problemach z doborem par...

GP
 
 
kisiel 

Dołączył: 15 Cze 2003
Posty: 79
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 10, 2003 9:35 pm   

Grzegorz Prusinowski napisał/a:
chyba David Soares kiedys gdzies pisal, ze trzyma duze ilosci kakadu w duzym akwa (nie pamietam juz, gdzies tam mi sie kolacze, ze ok 100 szt w 750L) - wtedy nie ma mowy o zlych proporcjach plci, o zagonieniu ryby na smierc, o problemach z doborem par...


Z matematycznego punktu widzenia 750l dzielone na 15 daje 50l, czyli
do Twojego baniaczka powinno wejść 100 na 15 czyli jakieś 6,6 osobnika
:P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8