Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K-Pon
Wto Gru 20, 2011 9:12 pm
[1300] BW -początek -3 miesiące - i Koniec:)
Autor Wiadomość
Tymcio 

Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 192
Skąd: Leżajsk
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 8:39 am   

shadow2525 napisał/a:
Woda płynąc bardzo się wyziębiała i moje 550w słabo sobie z tym radziło

Jaką utrzymujesz termperaturę :?: myślę, że w lecie nie będziesz musiał na okrągło dogrzewać bo słoneczko zrobi swoje. Gorzej w zimie :???: Sporo kasy samo ogrzewanie zjada :roll:

Holera, wybieram się do Wrocławia w sprawach służbowych i mam wielką nadzieję, że pojadę sam bez przełożonych :arrow: wtedy zawitam z browarkiem w Urazie :mrgreen:

EDIT: Wszystkie twoje Rybki (nie będę wymieniał gatunków...) masz piękne i czekać tylko na rozmnażanie a myślę, że w taaaakich warunkach będą się świetnie czuły.
_________________
Pozdrawiam - Paweł
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 9:11 am   

W Hydro posadziłem bluszcz -taki zwykły z lasu przyniesiony . :shock:

Na terenie Polski bluszcz pospolity objęty został ochroną prawną w roku 1946.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 9:30 am   

Chyba mnie za to nie zamkniesz?????? :wink: Kilka fragmentów chyba nie wpłynie niekorzystanie na stan tej rośliny w Polsce czy Europie :wink: . Szczerze to nawet nie wiedziałem że cos tak pospolitego u Mnie może być pod ochroną :oops: .

Tymcio napisał/a:
Jaką utrzymujesz termperaturę :?: myślę, że w lecie nie będziesz musiał na okrągło dogrzewać bo słoneczko zrobi swoje. Gorzej w zimie :???: Sporo kasy samo ogrzewanie zjada :roll:


Temperatura to 26st. ale teraz kiedy już zniwelowałem straty może podniosę o ciut. Na lato bym tak nie liczył , pokój jest bardzo ciemny i tylko wczesnym rankiem zawita tam promyk słońca .I raczej jest Tam chłodno . Bardziej już zimą coś wskóram centralnym ogrzewaniem:P .

Tymcio napisał/a:
Holera, wybieram się do Wrocławia w sprawach służbowych i mam wielką nadzieję, że pojadę sam bez przełożonych :arrow: wtedy zawitam z browarkiem w Urazie :mrgreen:


Jak zawsze zapraszam heheh :P Tylko proszę o kontakt wcześniej , to może uda się być w domu a nie jak To było z wizytą Antonia (nie dostałem wolnego) :mad: Dobrze ze moja młoda jest w domku i nie widzi problemu żeby ktoś wpadł zobaczyć akwarium :wink:
 
 
     
antonio 
Banda Syfiarzy ;-)


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 1106
Skąd: Sandomierz
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 12:33 am   

krzychó napisał/a:
Na terenie Polski bluszcz pospolity objęty został ochroną prawną w roku 1946.

Cytat:
Na terenie Polski bluszcz pospolity objęty został ochroną prawną w roku 1946[43]. Od 1957 r. ochronie ścisłej podlegały tylko rzadko spotykane okazy kwitnące[44]. W 1995 r. w znowelizowanym rozporządzeniu zniesiono ograniczenie ochrony do okazów kwitnących[45], co utrzymane zostało w kolejnych i obowiązujących przepisach, przy czym od 2004 r. zmniejszono status ochrony ze ścisłej do częściowej
shadow2525, możesz spać spokojnie :)
_________________
Pozdro Kamil.
Jest: A.80 A.159 A.218 A.227 C. regani
Było: A.52 A.101 A.110 A.120 A.123 A.188 A.200 A.234 D. filamentosus M. ramirezi, L. curviceps L. dorsigera N. anomala
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 8:42 am   

antonio, dzięki właśnie o to mi chodziło, żeby zwrócić uwagę !!!! :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 11:45 am   

piotrK Dzięki wielkie za artykuł <piwo> Nie powiem ciekawa lektura .Tylko troszkę Mnie przestraszyły doświadczenia Autora z tą agresją wewnątrzgatunkową :wink: Zobaczymy jak to będzie w moim zbiorniku . Na 100% będzie trzeba odsprzedać cześć ryb i w ich miejsce dać jakieś silniejsze Pielęgnice bądź inne ziemki .

Bluszcz chyba się przyjął bo kilka szczepek zwiędło w kilka godzin a inne widzę mają się świetnie.
 
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 1:27 pm   

shadow2525 napisał/a:
piotrK Dzięki wielkie za artykuł <piwo> Nie powiem ciekawa lektura .Tylko troszkę Mnie przestraszyły doświadczenia Autora z tą agresją wewnątrzgatunkową Zobaczymy jak to będzie w moim zbiorniku . Na 100% będzie trzeba odsprzedać cześć ryb i w ich miejsce dać jakieś silniejsze Pielęgnice bądź inne ziemki .

Polecałbym G. altifrons, G. abalios i inne podobne. Choc myślę, zę facet trochę przegina, ponadto miał je w połowę mniejszym zbiorniku, albo i mniejszym :wink:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 1:33 pm   

G. altifrons to były pierwsze ziemki jakie planowałem - ze względu na to ze A. Heckelii podobały mi się bardziej i dorastają do mniejszych rozmiarów padło na nie :) Pomyślimy zobaczymy. G. abalios wygląda równie zachęcająco .

Wczoraj rano w rogu akwarium zobaczyłem jakby wykopany dół - nie był zbyt wielki ale rzucał się w oczy .
Moje Heckelii mają jakieś 6-7 cm ( te największe) i raczej do tej pory nic nie kopały . Poza delikatnym nabieraniem piasku i wypluwaniem oczywiście . Pomyślałem ze to może Pleco się tam wbijał i swoim cielskiem rozepchał piasek .
Dziś rano dól jest już wielki , do samego dna w rogu ,otoczony wałem . Dziwna sprawa bo to kopanie albo odbywa się w nocy albo wczesnym rankiem .Nic nie widziałem wieczorem czy w dzień. Jak na moje oko żeby taki mały ziemek wykopał taką jamę to by mu zeszło ze 2 dni a tu bach i jest.
Możliwe żeby to Pleko tak rozepchał piasek ??
 
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 3:22 pm   

Jeśli to jest równomierny dołek, to na pewno ziemki - nazwa nie bez powodu taka została im nadana :wink:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 4:10 pm   

Się domyślam :P Tylko ze kiedy by to robiły i czy jedna mała rybka jest w stanie zrobić takie coś . Jak będę w domu to wstawię fotę . Przyznam ze pierwszego dnia bylem pewny ze to pleko teraz już nie tak bardzo :P Jeśli to któryś ziemek zrobił to muszę to zobaczyć na własne oczy .
 
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 5:36 pm   

Czekam na fotkę :wink:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 8:48 pm   

Witam Jak obiecałem fota tego co powstało w dwie noce :wink: Dodam tylko ze od rogu do wierzchołka "wału" jest jakieś 35-40cm :shock: Widać ktoś tu robi krecią robotę .Co będzie potem :?:





I kilka zdjęć tego co wytargałem znad leśnego strumyka
Mchy rośną extra a Paprocie- czas pokarze Wszystko to jest posadzone na Korzeniach wystających częściowo z wody :wink:











Jeśli wszystko się powiedzie już niebawem nad zbiornikiem będzie prawdziwy las .Ale nie uprzedzajmy faktów .
 
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 9:01 pm   

Jedna raczej to "wina" któregoś zbrojnika. :wink:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 9:29 am   

Zważywszy ze mam tylko póki co jednego zbroja to się nie wykręci :)

Dobra nowina to taka ze paprocie rosną pięknie :cool: Szkoda tylko ze w samej Hydroponice nie jest tak dobrze :sad:
Zastanawiam się nad tym aby sprzedać swoje lampy HQI 150W i w ich miejsce kupić 2 x 75W. Nie będę ukrywał ze przyczyny czysto ekonomiczne :wink: Zaoszczędzoną energię mógł bym wykorzystać do zrobienia oświetlenia nad Hydro . Belka przy samym suficie pewnie poprawiłaby znacznie warunki dla roślin w Hydro .

piotrK Miałeś rację -zbyt pochopnie i bez pomysłu postawiłem swój zbiornik .Jednak mim zdaniem w kwestii aranżacji jest ładniej :oops: ( Wiesz o czym mówię)

Czas chyba na poprawienie błędów , których chyba jak na tak spore przedsięwzięcie nie popełniłem znów tak wiele :wink:
 
 
     
Tymcio 

Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 192
Skąd: Leżajsk
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 10:25 am   

shadow2525 napisał/a:
Zastanawiam się nad tym aby sprzedać swoje lampy HQI 150W i w ich miejsce kupić 2 x 75W.


A nie myślałeś o przesunięciu lamp HQI wyżej, tak aby oświetlały również hydroponikę? Myślę, że światło również dotarło by do dna zbiornika ale ze znacznymi stratami ale przecież wymagających roślin nie masz.
_________________
Pozdrawiam - Paweł
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 11:12 am   

To by nie rozwiązało Mojego problemu -no może częściowo ale powstał by kolejny . Już teraz kiedy lampy wiszą jakieś 35cm nad tafla wody w pokoju mam jasno jak przy normalnym oświetleniu ( już o tym pisałem ). Przez tą ucieczkę światła z przedniej szyby zbiornika robi się lustro . Wszystko się odbija -zrobienie jakiegokolwiek zdjęcia jest problemem . Co będzie jak HQI powieszę pod sufitem ??? Nic nie będzie widać w zbiorku.
 
 
     
karlos 

Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 27
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 2:34 pm   

A można wiedzieć dlaczego tak kurczowo trzymasz się HQI ?
Przecież nie nastawiłeś się na uprawę roślin. Z powodzeniem mozna zastosować inne żródło światła. I taniej i prosciej.
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 6:46 pm   

karlos, Chyba masz te same myśli co Ja . :wink: Właśnie dzisiaj rozważałem opcje z świetlówkami - dwie belki maksymalnie długie w ładnej oprawie nad zbiornikiem . Do tego oświetlenie Hydro:) . Wszytko do przemyślenia :)

Jak widać nie obeszło się bez błędów -ale wszystko jeszcze przede mną . Zbiornik tego typu jest pierwszy i pewnie ostatni w Moim marnym życiu wiec wyszedł bark doświadczenia przy planowaniu .Oczywiście mówię tu a kwestiach ekonomicznych nie estetycznych. Bo lampy te prezentuje się świetnie i efekt jaki stwarzają jest boski .
Koszt utrzymania takiego zbiornika jest spory i zdawałem sobie od początku sprawę ze tak będzie . Ale czy da dwóch żabienic opłaca się palić 300W ??? Ostatnio mam pewne wątpliwości .......
Ostatnio zmieniony przez shadow2525 Nie Maj 31, 2009 7:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
antonio 
Banda Syfiarzy ;-)


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 1106
Skąd: Sandomierz
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 6:47 pm   

karlos, zważ na długość akwarium oraz jego wysokość. Nigdzie nie ma świetlówek 270 cm ... A 6 świetlówek po 54 W to i tak będzie więcej prądu ciągnęło i mniej światła dawało.
_________________
Pozdro Kamil.
Jest: A.80 A.159 A.218 A.227 C. regani
Było: A.52 A.101 A.110 A.120 A.123 A.188 A.200 A.234 D. filamentosus M. ramirezi, L. curviceps L. dorsigera N. anomala
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 8:08 pm   

Rozwiązanie? Żarówki enegrooszczędne. :wink:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
cdromi 
apistomania


Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 686
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 8:39 pm   

piotrK napisał/a:
Rozwiązanie? Żarówki enegrooszczędne. :wink:


lub diodowe ostatnio tak modne :smile:
_________________
Pozdrawiam
Romek
_________________
 
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 9:57 pm   

piotrK, Wiem o czym mówisz :wink: Jak w tym zbiorniku 2700l Ale wydaje mi się ze to może być za słabe oświetlenie (nie dala roślin czy ryb ) ale dla Mnie -osoby oglądającej .
 
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 10:44 pm   

A mnie się wydaje, ze moze w zupełności wystarczyć. Tylko nie wiem ile miałoby to mieć mocy, ale sądzę, że byłoby pięknie, a sporo taniej. Najlepiej zapytaj tego faceta. :idea:
_________________
Cichlidae.pl
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 7:10 am   

Tak zrobię choć takie wrażenia są raczej nie do opisania może jak zobaczę jakieś dobre zdjęcia to coś mi to powie .
 
 
     
Tymcio 

Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 192
Skąd: Leżajsk
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 9:10 am   

Z mojego doświadczenia wiem, że gdy miałem clear water to diody (oświetlenie nocne) dawały piękne światło ale jak zmieniłem na "herbatkę" to jasność i barwa spadła 2 razy.

Od razu odpowiem, "wiem, chodzi tu o oświetlenie dzienne" :wink: nie mniej jednak trzeba by było zrobić najpierw próby czy przy tej głębokości akwarium jak i przy herbacianym kolorze wody jest sens wkładania oświetlenia diodowego.
Do tego jestem ciekaw ile diód trzeba było by włożyć :?:
_________________
Pozdrawiam - Paweł
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9