Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K-Pon
Wto Gru 20, 2011 9:12 pm
[1300] BW -początek -3 miesiące - i Koniec:)
Autor Wiadomość
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 12:43 pm   

Nad swoimi 120 litrowymi ma zwykle żarówki energooszczędne 11-15 w. Głębokość zbiornika to 30 cm. popatrz na zdjęcia, temat w naszych akwariach.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 2:43 pm   

Wygląda świetnie na fotach 3 i 4 na 1 i 2 ciemno, dlaczego tak wyszło ????
 
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 4:01 pm   

Szczerze mówiuąć nie wiem o które Ci chodzi. Co mogę dodać to pomieszczenie z akwariami jest ciemnie ( bez okien). Same świtała ze zbiorników powodują to że jest lekki
półmrok.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 5:01 pm   

http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=5054 chodzi o te fotki na pierwszych ciemnica na 2 ostatnich lepiej
 
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 6:27 pm   

Zauważ że na tych jaśniejszych widoczna jest żarówka. Onę są robiony patrzą z dołu na akwarium.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
AquaDreams 


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 506
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 3:15 pm   

Witam,

gratuluję projektu.

Na wstępie ... nie mam doświadczenia w aspekcie klasycznej hydroponiki, ale IMO w tym przypadku jest zbędna, co więcej ogranicza możliwości zmian wystroju, mieszkańców w akawarium ;-)
Chcąc aby nad akwarium było pięknie i zielono trzeba tam dać zarówno, mikro- i makro- elementy, a nie wszystkie zwierzaki mogą tolerować nawet niskie poziomy NO3 ;-)

Patrząc na Twój schemat hydrauliki/obiegu wody możesz łatwo odseparować tą hydroponikę i dokłądając jedną małą pompkę może pracować w obiegu zamkniętym.



"shadow2525" poprosił mnie o pomoc w wyborze oświetlenia ... więc, może przy okazji inni skorzystają ;-)

IMO HQI zostaw i powieś nad hydroponiką - świeć 2-3h dziennie.

Jeżeli chcesz mieć akwarium z widoczną florą i fauną to zastosuj świetlówki.
Obecnie wybór jest dosyc bogaty. Zestawienie najpopularniejeszych jest np. TUTAJ

Jeden z moich zbiorników ma wysokość 60cm (180x50x60[h]). Nad nim zastosowałem oświetlenie: 6 x T5-80W + odbłyśniki. Swietlówki Philips 865 - czyli 6500K i Ra=85
Całość jest ok. 10cm nad lustrem wody.
Przez większą część "dnia" świeci 2/3 tego zestawu, jednakże upajam się widokiem skalarów i nie tylko - przy 100% mocy ;-)

W planach (niedalekich) mam projekt 250x120x70cm i faktycznie rówież zastanawiam się nad aspektem oświetlenia. Obecnie przychylam się do połączenia T5 + HQI. T5 do stałego oświetlania, HQI dla efektów.

W sklepie DiskusZoo (W-wa) nad zbiornikiem 3,5m swego czasu powieszone było 10x HQI 150W. Zbiorniki był wspaniałym laboratorium glonów i problemów. Przeszli na świetlówki T8 i aż miło popatrzeć jak baniaczek wychodzi na prostą ;-)
Oczywiście to nie znaczy, że oświetlenie HQI jest do bani. Ja w "Korzenie"* , które ma 35cm wysokości używam tylko i wyłącznie HQI i nie miałem większych problemów ;-)

* Może dzisiaj zrobię mały update od frontu ;-)
_________________
Pozdrawiam,
Arek
Znajdziesz na Facebook
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 8:41 pm   

AquaDreams napisał/a:
Na wstępie ... nie mam doświadczenia w aspekcie klasycznej hydroponiki, ale IMO w tym przypadku jest zbędna, co więcej ogranicza możliwości zmian wystroju, mieszkańców w akawarium ;-)
Chcąc aby nad akwarium było pięknie i zielono trzeba tam dać zarówno, mikro- i makro- elementy, a nie wszystkie zwierzaki mogą tolerować nawet niskie poziomy NO3 ;-)


Hydroponika ma na calu zbijanie No3 i pełnić role dekoracyjną -takie przyjemne z pożytecznym . Czy mnie w jakimś stopniu ogranicza w zmianach wystroju :?: Chyba nie . :wink: Co do obsady zgodzę się - ale kiedy będzie już pełna obsada to nie wydaje Mi się aby No3 nadal utrzymywało się na tak niskim poziomie .....
Do hydro zacznę dawać jakieś nawozy jak tylko zrobię oświetlenie .Myślę Tu a nawozie z Symfoni . Nie zaszkodzi zbiornikowi - oczywiście stosowany z umiarem.

AquaDreams napisał/a:
Patrząc na Twój schemat hydrauliki/obiegu wody możesz łatwo odseparować tą hydroponikę


Tak to było zaplanowane aby było jak najwięcej opcji :wink:

AquaDreams napisał/a:
Jeden z moich zbiorników ma wysokość 60cm (180x50x60[h]). Nad nim zastosowałem oświetlenie: 6 x T5-80W + odbłyśniki. Swietlówki Philips 865 - czyli 6500K i Ra=85


Tylko dla pewności zapytam -czy te świetlówki to 6x 80w :?: razem 480W :shock:

Jak uzyskam odpowiedz na to pytanie będę mógł dalej coś powiedzieć .
Choć sądząc po tabeli jaką Podałeś w linku to właśnie tak jest, bo najsłabsza jak tam jest to 24 w czyli 6 sztuk daje nam 144 W a nie 80 W :wink: Dobrze to kmilę :?:

A więc jeśli mam rację to w zbiornku o pojemności 540L podstawowe oświetlenie to 320W 2/3 całości -480W :shock:

Jak to ma się do oszczędności w moim zbiorniku :?:
Oczywiście moge sie mylić i Miałes na myśli ze suma świetlówek daje 80 W, ale nie sądzę :oops:

Przed chwilka zrobiłem doświadczanie z lampka nocną z oznaczeniem -max 20W/12V i muszę przyznać ze nawet nawet . Zrobić 3 punkty świetlne nad zbiornikiem np. po 30 W. Szkoda ze nie mam jak tego sprawdzić :mad:
 
 
     
AquaDreams 


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 506
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 12:43 am   

shadow2525,
Jak dla mnie kilka aspektów wzajemnie się wyklucza ...
Skoro chcesz mieć bujne i zdrowe rośliny nad akwarium, tak więc musisz je zasilić "nawozem". Z racji takiego a nie innego obiegu wody związki chemiczne przedostaną się do kolumny wody, a zbilansowanie stężenia w kolumnie wody vs podłoże w hydroponice będzie bardzo trudne. IMO powstały ów nadmiar zostanie szybciej wykorzystany przez glony w akwarium aniżeli przez rośliny w hydroponice.

Co do oświetlenia, tak w moim zbiorniku 180x50x60==> 540litrów jest oświetlenia w sumie 480W (+odbłyśniki). Niemniej jednak powinno to się wyrażać w ilości światła (lm). Philips dla tych świetlówek podaje 5850lm każda - tak więc sumarycznie jest to 35,100lm
Są świetlówki :akwarystyczne: np. AquaMedic PlantGrow dla których producent nie podaje ilości lm ... IMO żeby się nie zawstydzić ;-) Nomen omen świetlówki te po 2-3 tygodniach tracą znaczną moc świecenia ...

Zapytałeś się mnie w aspekcie oświetlenia ... popatrz np. na ten mój baniak



to jest 360litrów. Czy sądzisz, że powstałoby coś takiego przy 2 żarówkach ?
Tam jest jedynie 5x T5-54W ok. 20,000lm.

Faktem jest, że używam (w specjalnych projektach) tzw. żarówek energooszczędnych z gwintem E27, jednakże są to specjalne żarówki Philips Master PL Electronic (zintegrowane świetlówki kompaktowe) o barwie światła 6500K i współczynniki oddawania barw (Ra) na poziomie 85.
Niemniej jednak w tak dużym baniaku jak Twój będzie to światło punktowe i przy nim ryby nie będą ładnie wybarwione, a z tego co mi wiadome na tym Ci zależy.
Dlatego też sugeruję zastosowanie świetlówek liniowych T5 lub T8. IMO T5 są bardziej wydajne

Szczerze mówiąc ... to nie wiem już na czym Ci zależy. Na zdrowych i pięknych roślinach nad akwarium, czy w akwarium ? braku glonów, czy zdrowych i wybarwionych rybach ???

Szukasz oszczędności ? IMO odetnij od akwarium hydroponikę, nie będziesz miał strat ciepła, zaoszczędzisz na ogrzewaniu zbiornika 1300l dla skalarów ;-)
Do tej hydroponiki wystarczy co jakiś czas dolewać wody z akwarium i chwasty będą miały się dobrze (ewentualnie czasami dolejesz jakiś kwasik nawozowy :lol: ), a zbiornikowi ten sump 200l w zupełności wystarczy.
_________________
Pozdrawiam,
Arek
Znajdziesz na Facebook
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 8:00 am   

Może na początku zaznaczę ze ta Hydroponika jest pierwszym tego typu filtrem jaki posiadam i wiedza jaka na jej temat posiadam jest tylko i wyłącznie oparta na tym co Gdzieś ,Tam przeczytałem i ktoś mi powiedział :oops:

AquaDreams napisał/a:
Skoro chcesz mieć bujne i zdrowe rośliny nad akwarium, tak więc musisz je zasilić "nawozem".


AquaDreams napisał/a:
Do tej hydroponiki wystarczy co jakiś czas dolewać wody z akwarium i chwasty będą miały się dobrze (ewentualnie czasami dolejesz jakiś kwasik nawozowy :lol: )


Przepływ w Hydroponice jest raczej marginalny w stosunku do litrażu całości.

Nie ma złotego środka :?: Czyli żadnych nawozów do hydro ale troszkę do akwarium :?: Ilosc roślin w zbiorniku jest znikoma z założenie ze to BW. A więc gdybym nawoził tylko umiarkowanie zbiornik ( nie hydro) powinno być oki . Dla roślin w Hydro zostanie jakiś tam procencik tego co zostawiły rośliny w zbiorniku .
Nie wiem czy dobrze to ujmuję ale przy tak niewielkim przepływie w Hydro rośłiny w akwarium nie powinny ucierpieć w walce o pożywienie .

AquaDreams napisał/a:
Zapytałeś się mnie w aspekcie oświetlenia ... popatrz np. na ten mój baniak


Piękny :wink:
AquaDreams napisał/a:
to jest 360litrów. Czy sądzisz, że powstałoby coś takiego przy 2 żarówkach ?
Tam jest jedynie 5x T5-54W ok. 20,000lm.


Doskonale rozumiem zapotrzebowanie roślin na światło i właśnie miedzy innymi z tego powodu założyłem BW. :oops:

Może kiedy prosiłem Ciebie o pomoc źle wytłumaczyłem o co chodzi :wink:
Czytałem twoją wypowiedz odnośnie zbiornika 2700CA gdzie Autor stosuje żarówki energooszczędne o ilości watów minimalnej w stosunku do masy wody .

I :arrow: Tu pojawia się Moje akwa :wink: Uważam ( chciałbym ) aby Moje oświetlenie również zamienić na coś mniej prądożernego . Kwestia tego jakie żarówy (energooszczędne ) ewentualnie świetlówki i o jakiej barwie dobrze było było założyć. Za krytrium bioroc oddawanie barw i efekt wizualny całego zbiornika
Nie Pytam o Moc (W) bo wiadoma sprawa ze dołożenie kolejnej czy ujecie to tylko próby do momentu zadowolenia .
AquaDreams napisał/a:
Szczerze mówiąc ... to nie wiem już na czym Ci zależy. Na zdrowych i pięknych roślinach nad akwarium, czy w akwarium ? braku glonów, czy zdrowych i wybarwionych rybach ???


Z samego założenie ze to BW to rośliny w zbiornku maja marginalne znaczenie -dobrze jak coś tam będzie rosło
Na roślinach w Hydro -owszem i dlatego chcę kosztem oświetlenia zbiornika zrobić oświetlenie dla tych roślin
Wybarwienie ryb jak najbardziej TAK . dlatego pytam jakie żarówki ( świetlówki ) zastosować .Oczywiście o mniejszej mocy niż te 2x HQI 150W :oops:
AquaDreams napisał/a:
Szukasz oszczędności ? IMO odetnij od akwarium hydroponikę, nie będziesz miał strat ciepła, zaoszczędzisz na ogrzewaniu zbiornika 1300l dla skalarów ;-)


Po ociepleniu systemu filtracji ( sumpa , rurek) temperatura utrzymuje się na poziomie 28 stopni a grzałki nie załączają się zbyt często. Jak już pisałem przepływ wody jest tam marginalny więc i straty ciepła są niewielkie

Wiem ze mam wymagania jak stara baba w ciąży :wink: Ale myślę ze cos razem wymyślimy . Tak żeby oko cieszyło i nie wpłynęło negatywnie na zbiornik . Cały prwie ten projekt powstał dzięki forum wiec myślę ze i tym razem zaradzimy.
 
 
     
AquaDreams 


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 506
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 8:32 am   

shadow2525 napisał/a:
Doskonale rozumiem zapotrzebowanie roślin na światło i właśnie miedzy innymi z tego powodu założyłem BW. :oops:


Zupełnie nie rozumiem tego emtikonu na końcu
BW ma swoje piękno i ma zupełnie inny cel niż akwarium roślinne.
Nie bez kozery jest przysłowie "Albo rybki albo akawrium" :mrgreen:

Tak krótko i zwięźle ....

Proponuję nad akwarium powiesić 2xT8-36W. Mnie do BW pasują świetlówki Arcadia FreshWater oraz Arcadia Original Tropical - ale ta druga ma zabarwienie purpurowo-różowawe.

Co do "oprawy" ... ja obecnie mocuję sie z lampą samoróbką o wyglądzie zbliżonym bardziej do natury. Może uda mi się ją zakończyć w ten weekend i wówczas zaprezentuję całość. Myślę że do Twojego projketu coś takiego by bardzo pasowało ;-)
_________________
Pozdrawiam,
Arek
Znajdziesz na Facebook
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 8:36 am   

A więc proszę o foteczke Twojego rozwiązania - bardzo chętnie ,oczywiście za Twoim przyzwoleniem z niego skorzystam .

Oczywiście dziękuje bardzo za zainteresowanie problemem <piwo>
 
 
     
AquaDreams 


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 506
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 9:33 am   

shadow2525 napisał/a:
[...]oczywiście za Twoim przyzwoleniem z niego skorzystam .

Opatentować pomysłu nie zamierzam - przynajmniej póki co :lol:

Moim - "AquaDreams" - mottem jest "Akwarystyczne marzenia - inspirować to znaczy pokazać". Tak więc to co prezentuję [url="http://aqualog.aquadreams.pl/"] w swoim blogu [/url] czy na forach (niektóre preferuję bardziej drugie mniej :razz: ) ma inspirować do działania :wink:

Lampa o której wspomniałem, powstaje już od dłuższego czasu - jak wiele z moich pomysłów, rodzi się powoli, bez pośpiechu. Każdy etap ma być dla mnie frajdą a nie górą frustrujących problemów ;-)

Jak będzie lampa to i będą fotki.
_________________
Pozdrawiam,
Arek
Znajdziesz na Facebook
 
     
Flux 

Dołączył: 09 Maj 2009
Posty: 82
Skąd: Hroninen
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 2:35 pm   

Schadow zamontuj sobie na próbę energooszczędną odpowiednik 100W i sprawdź jak ci odpowiada w oświetlonej przestrzeni "woda/dno".
Dalej na podstawie punktu zamocowania,głębokości...określisz ile ci potrzeba takich źródeł.
Jeśli zaakceptujesz to będziesz miał tanio na rachunkach.

Nie zapomnij o izolacji lamp od wilgoci jeśli już pójdziesz w tym kierunku.
 
     
ARS


Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 417
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 7:11 pm   

Jak już chcesz tak super tanio to zainwestuj w świetlówki LED. Może koszt początkowy duży, ale potem rachunki niskie.
_________________
Pozdrawiam
Artur
 
     
shadow2525 

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 402
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 7:05 am   

Flux, O takim rozwiązaniu myślałem . Akwarium jest obecnie przykryte szybami więc parowanie jest ograniczone do minimum .
Poczekam jeszcze na rozwiązanie AquaDreams, I wtedy zdecyduje w jakim kierunku uderzyć .....
Szkoda mi tych HQI bo wygląda to super ale .......Rzeczywistość jest okrutna . Mam nadzieje ze uda mi się tak dobrać oświetlenie aby zbiornik nie stracił na atrakcyjności .
Jeśli będą to świetlówki to kupie te które polecił AquaDreams,
 
 
     
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3358
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 11:00 pm   

Nie bardzo rozumiem z tymi HQI. Używałem żarówek, świetlówek T8, T5, kompaktowych zwykłych, kompaktowych "specjalnych" o barwie 6500 i HQI - moim zdaniem wydajność HQI na wat pobieranej mocy jest najlepsza, a w głębszych zbiornikach sprawdzają się szczególnie dobrze.

GAN
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 11:36 pm   

Największy problem to... woda. Zbiornik shadowa ma być z zamysłu odtworzeniem Czarnych Wód, a poza HQI niestety nie widzę innego oświetlenia, które dałoby radę w głębokim akwarium. No i żeby zżreałoby mniej prądu od tych żarników.
_________________
Cichlidae.pl
 
     
szwagier 

Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 5
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 1:24 am   

Nie jestem aż takim specem żeby tu super rady wypisywać.Tym bardziej akwarystom którzy stawiają takie zbiorniki.Ale wydaje mi się że świetlówki jak i żarówka energooszczędna musiały by być zamocowane bardzo niziutko w takim zbiorniku.Bo tak jak tu kolega napisał problemem jest woda w której traci się najwięcej procent mocy oświetlenia.Wydaje mi się też że musiało by być to oświetlenie o dużej ilości barwy niebieskiej,bo ta o ile dobrze pamiętam przenika najgłębiej.tylko nie wiem czy takie światło było by odpowiednie dla BW
Ale o ile się nie mylę w HQI jest dużo barwy niebieskiej.Może założyć słabsze żarniki albo spróbować użyć ściemniacza
 
     
mario1970pl 


Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 726
Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 11:10 am   

Pozwolę sobie wrzucić link do strony. Jest tam omawiana budowa oświetlenia LED do akwarium roślinnego i z tego co pobieżnie przejrzałem zokończona sukcesem.
link
_________________
Jest: A.87+,A.121+,A.166+/-,A.200+,A.208+,A.211"Shushupi"+,A.218+,A.220+, A.234+/+/+,
Było: A.110-, A.159+/-,A.183-, A.204-,A.231-,M.ramirezi+/-, A.borelli+, TC-

(-) brak powodzeń (+) rozmnożone i odchow. (+/-) rozmnożone
 
 
     
szwagier 

Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 5
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 8:52 am   

No i tak czytam jak ci zielarze się rozpisali i stwierdzam że się wcale nie znam :shock:

Warto się zagłębić w temat,technologia na razie droga ale kusząca :wink:

To się shadow będziesz miał co głowić,a to chyba by rozwiązało 2 problemy.
więcej kasy w kieszenie i nie było by takiego blasku jak od HQI
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 2:25 pm   

jeszcze odnośnie skalarów:
http://www.cichlidae.com/....php?f=5&t=5578
Wychodzi na to, że masz P. scalare z Rio Nanay.
_________________
Cichlidae.pl
 
     
Majszczur 


Dołączyła: 05 Kwi 2009
Posty: 425
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 8:47 pm   

piotrK napisał/a:
Wychodzi na to, że masz P. scalare z Rio Nanay.
Raczej mało prawdopodobne, żeby sprzedawca, który nawet poprawnie nie potrafił nazwać swojego towaru miał tak niepopularne odmiany :neutral:
 
     
piotrK 


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 3321
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 8:51 pm   

Może "niechcący" :wink: Rio Nanay to rzeka, z którą dość mocno (za mocno :???: ) eksploatuje się pod względem odłowu ryb akwariowych, bo jest stosunkowo niedaleko od Iquitos, a ma bogatą ichtiofaunę (Pielęgniczki, skalary, dyskowce, płaszczki, kąsacze).
_________________
Cichlidae.pl
 
     
Majszczur 


Dołączyła: 05 Kwi 2009
Posty: 425
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 8:56 pm   

piotrK napisał/a:
Może "niechcący" :wink:
Aaaa... jak "niechcący" ;) to masz rację, "niechcący" to może być to nawet manat, gdyż bytowaniem swym zahacza, aż po północną Brazylię oraz baseny Amazonki i Orinoko. :mrgreen:

edit: znalazłam jeszcze takie coś, trochę kiepska fota, ale ... Rio Negro skalar z WBA (World Best Angel)
:arrow: http://www.pterophyllum.de/sites/rio_negro.html
 
     
Sakis 

Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 3:41 pm   

Na początku witam kolegę shadow z którym w tym samym czasie kupiliśmy skalary od tego samego sprzedawcy:)który zapewniał że to jest F1(czyli po dzikich rodzicach).Moze na tych fotkach będzie widac wyrazniej jakie to skalary,chodz nie chcę na nowo zaczynać tego tematu...Więc tylko powiem że im większe tym ładniejsze tak że shadow nie trafilismy najgorzej;)
http://img526.imageshack.us/i/23062009045.jpg/
http://img75.imageshack.us/i/26062009005.jpg/

tyle że w Twoim baniaku maja większe perspektywy co do rozmiarów:)....
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9