Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiękczanie wody
Autor Wiadomość
b_artman 

Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 5
Wysłany: Śro Paź 03, 2012 12:17 pm   Zmiękczanie wody

Witam.
Chcę przygotować akwarium dla apisto. W kranie mam niestety bardzo twardą wodę - na pasku testowym wychodzi ponad 21 stopni (ogólna). Na razie w celu zmieszania kupiłem wodę demineralizowaną (jakieś 25l) Ale generalnie chciałbym przymierzyć się w przyszłości do własnoręcznego zmiękczania na podmianki. Trochę starałem się na ten temat poszukać, ale nie wszystko jest dla mnie jasne...
1. Widziałem kolumnę wg schematu Gana, tylko że filtraxu k nie ma już w sprzedaży z tego co wyczytałem - no i teraz nie wiem czy równa się on filtraxowi KH + filtrax GH?
2. Czy dobrze rozumiem, że do kolumny leje się od razu kranówę a niekoniecznie po RO?
3. Czy filtr DI = kolumna?
4. Czy mogłaby być sama żywica PUROLITE C100H? Czy musi być mieszanka z jakimś anionitem? Czy lepiej zastosować do kolumny MB400? (C100H nie widziałem na allegro a MB400 owszem)
5. C100H można regenerować kwasem, a MB400 to już chyba gorzej bo trzeba by rozseparować i mieć zasadę?

A może chce ktoś wziąć na spółę? http://allegro.pl/kationi...2621734321.html
:D

Tak na marginesie akwarium mam 60l i chcę borelli + drobnoustki obrzeżone + otoski, więc myślę że twardość na poziomie 8 powinna być okej?

Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie i udzieli porad. :mrgreen:
Pozdrawiam,
Bartek
 
     
mcben 
Benek

Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 226
Skąd: Jarosław
Wysłany: Śro Paź 03, 2012 8:32 pm   

Kup filtr RO i nic więcej Ci nie trzeba, i jeszcze poczytaj forum.
 
     
don_Vall 

Dołączył: 05 Gru 2011
Posty: 33
Skąd: Warszawa Białołęka
Wysłany: Śro Paź 03, 2012 9:14 pm   

Do podmian dodawaj (używaj) wody demineralizowanej. Jeżeli dla Ciebie jest za droga z marketach to kup filtr RO i twardość łatwo będziesz kontrolował.
Z filtrem masz tę prostotę, że jak membrana padnie to kupujesz nową i nie masz problemów z wkładami.
_________________
126l
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 9:50 am   

Tak naprawdę to wszystkie zabawy z kolumną, filtraxem są bez sensu. Tak jak dwa posty wyżej kolega mcben, napisał Ci kup filtr RO. Ten koszt początkowy( nie znam twojego budżetu) jest nie duży, ale rekompensuje to wygoda korzystania. Podłączasz to pod zlewem, umywalką i do kanalizacji i z głowy ( Janusz) Kiedyś podłączał do słuchawki prysznicowej. Do 60 litrowego zbiornika nie potrzebujesz znowu tej wody wiele.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
b_artman 

Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 5
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 12:33 pm   

Hmm.
Faktycznie chciałem przyoszczędzić. Ale gdybym się zdecydował na filtr RO to możecie coś polecić? Czy on już na tyle usuwa twardość, że nie potrzeba filtra DI?
 
     
qbsztyk1 

Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 471
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 1:57 pm   

b_artman napisał/a:
Hmm.
Faktycznie chciałem przyoszczędzić. Ale gdybym się zdecydował na filtr RO to możecie coś polecić? Czy on już na tyle usuwa twardość, że nie potrzeba filtra DI?

Ja obecnie mam z tej firmy:
http://www.dbamowode.pl/p...kwarystyczna/22
Jeśli chcesz tylko na podmianki do 60l zbiornika to wystarczy Ci ten o wydajności 50gpd.
Po takim filtrze twardość jest niemierzalna, zwykłymi testami kropelkowymi.
_________________
Pozdrawiam
Jakub

 
     
polak.krk 

Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 726
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 2:00 pm   

Nie potrzeba DI do ryb slodkowodnych. DI sie uzywa do akwariow z woda morska, oprocz RO oczywiscie. Poszukaj GPD 75 lub 100, spokojnie Ci wystarczy. Napisz skad jestes to moze ktos bedzie znal jakis sklep stacjonarny. Na allegro tego duzo.
 
     
b_artman 

Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 5
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 10:01 pm   

Dziękuję za podpowiedzi. Obecnie mieszkam w Poznaniu, ale jeśli nikt nic nie poradzi to internet mnie nie gryzie :)
Przy okazji - mam kilka małych anubiasów na zbyciu (jakby ktoś z Poznania potrzebował).
Pozdrawiam!
 
     
polak.krk 

Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 726
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 10:30 pm   

Masz dzial ogloszenia od tego. ;) Mysle, ze w Poznaniu znajdziesz sklep ktory ma w swojej ofercie takie filtry. :)
 
     
krzychó 
Miłośnik BW

Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 1174
Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: Pon Paź 08, 2012 8:52 am   

Ja zaraz za filtrem zał.ożyłem pojemnik do którego wsypywałem torf kwaśny. Jeżeli poszukasz w moich postach to znajdziesz też zdjęcia. Woda z ro i nic więcej.
_________________
Pozdrawiam Krzysztof O.

Zapraszam - http://www.facebook.com/p...257503074319846 - O lesie z przymrużeniem oka!
 
     
b_artman 

Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 5
Wysłany: Pią Paź 19, 2012 2:45 pm   

Kupiłem jeszcze trochę wody, ale zdecyduje się na zakup filtra.
Co powiecie na taki:
http://allegro.pl/filtr-o...2707900249.html
??
Jeszcze jedno, proszę o podpowiedź czy zakwaszać wodę najlepiej przy pomocy torfu? Skąd wziąć ze sklepu akwa? I jak zainstalować - mam filtr aquaela Unifilter bodajże 500 albo 750.
Z góry dziękuję.
 
     
Marhord 


Dołączył: 26 Kwi 2016
Posty: 7
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: Czw Cze 30, 2016 4:13 pm   

Ja zacząłem stosowac armatke torfowa i mieszam pół na pół z wodą demineralizowana jednak kolor jest nadal tak ciemny, że praktycznie nie widać ryb. Jak wy sobie z tym radzicie?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 8