Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szczeegóły na teamat RO
Autor Wiadomość
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 5:04 pm   szczeegóły na teamat RO

W najbliższym czasie zamierzam kupic RO wiec mam kilka pytan
Gdzie instaluje sie filtr?
jakii cisnienie wody to cos wymaga?
jakie ma to wady?
 
 
 
Glorification


Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 593
Skąd: Siedlce
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 5:42 pm   

same zalety ... ;]]
instaluje sie na wyjsciu rurki z wodą (rurka bodajże 0,5 cala ...)
ciśnienie w kranie zazwyczaj jest wystarczające ...
_________________
Greetings from Siedlce
-------------------------------
Life after death seems to be much better so far :-)
 
 
bobi

Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 16
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 5:45 pm   Re: szczeegóły na teamat RO

Qrak napisał/a:
W najbliższym czasie zamierzam kupic RO wiec mam kilka pytan
Gdzie instaluje sie filtr?


Ja zainstalowalem w lazience. Z poczatku moja zona miala watpliwosci, ale jakos dala sie przekonac :wink: .

Qrak napisał/a:
jakii cisnienie wody to cos wymaga?


Powiem szczerze, ze nie wiem. Ale widac mam w rurach wystarczajace 8)

Qrak napisał/a:
jakie ma to wady?


cena. Choc teraz sa juz coraz tansze.
_________________
pozdrawiam

http://www.discus.org.pl/forum/
 
 
monetka 


Dołączyła: 24 Mar 2004
Posty: 445
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 6:03 pm   Re: szczeegóły na teamat RO

Cytat:
Powiem szczerze, ze nie wiem.


Tak z 4 bar powinno byc. :wink:

Cytat:
jakie ma to wady?

U mnie rosliny marnie rosna odkad uzywam wody z RO. :(
_________________
Pozdrawiam
Aska
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 6:12 pm   

Glorification napisał/a:
instaluje sie na wyjsciu rurki z wodą (rurka bodajże 0,5 cala ...)
nie bardzo rozumiem milo by bylo jakbys to przybliżył
PS czy woda z RO wplywa na ilosc glonow?
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 6:22 pm   

No ja mam założone na końcówce do podpięcia pralki - w komplecie jest taki trójnik 1/2 lub 3/4 cala z zaworkiem kulowym. Poprzednio miałem zamontowane pod zlewem na doprowadzeniu zimnej wody.

GAN
 
 
Gregi 


Dołączył: 21 Lut 2005
Posty: 84
Skąd: Mississauga, Ontario
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 8:24 pm   

Ja mam poprzez nakładkę na kran, można to odkręcić w każdej chwili. Ciśnienie z kranu wystarcza. Odkąd używam RO, glony są jakby w odwrocie.
 
 
Ninka


Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 199
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 10:19 pm   

Ja przed każdą podmianą wyciągam filtr z szafki i podpinam pod prysznic (odkręcam "słuchawkę" od prysznica i w miejce słuchawki wkręcam ten trójnik z dokupioną zaślepką na jedno wyjście). To jest u mnie jedyne rozwiązanie ze względu na zbyt mało miejsca w okolicach zlewu/pralki oraz trochę słabe cisnienie ;) A jak już woda naleci do wiaderek, to odkręcam RO i znowu chowam do szafki ;)
Wada: trzeba trochę poczekać, aż uzbiera się wystarczająca ilość wody. Zdarzyło mi się juz parę razy zapomnieć o filtrze i zalać łazienkę :D
Pozdrawiam
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 11:38 pm   

Ninka napisał/a:
Zdarzyło mi się juz parę razy zapomnieć o filtrze i zalać łazienkę
Dlatego zawsze wstawiam do wanny wiaderko, do którego zbieram wodę. :idea:

GAN
 
 
Ninka


Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 199
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro Cze 01, 2005 11:49 pm   

gan napisał/a:
[Dlatego zawsze wstawiam do wanny wiaderko, do którego zbieram wodę. :idea:

GAN


Tylko co zrobić, jak nie ma wanny? :lol:
Pozdrawiam
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 12:49 am   

Brodzik? - To jeszcze lepiej wygodniej się wyjmuje :D .

GAN
 
 
Gregi 


Dołączył: 21 Lut 2005
Posty: 84
Skąd: Mississauga, Ontario
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 1:34 am   

A ja leję bezpośrednio z RO do akwa.
 
 
Ninka


Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 199
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 10:51 am   

gan -> w brodziku leży filtr, wiaderko już się nie zmieści :) Taki urok malutkich mieszkań :) Ostatnio mąż mi nastawił budzik, żebym nie zapomniała o wodzie ;)
Pozdrawiam
 
 
monetka 


Dołączyła: 24 Mar 2004
Posty: 445
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 11:54 am   

Cytat:
Taki urok malutkich mieszkań :)

Duze mieszkania tez maja wade, u mnie RO wisi pod umywalka, ale wanna i prysznic za daleko (waz nie siega) i tez juz pare razy mialam sadzawke w lazienke. W koncu kupilam zwykla miske i wstawiam do niej baniak, jak sie przeleje, to nie ma problemu. :wink:
_________________
Pozdrawiam
Aska
 
 
salmiak


Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 29
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 2:00 pm   

Ja również mam zamiar zakupić sobie niedługo filtr RO. Na Allegro widziałem je już od 300 zł. W porównaniu z innymi ofertami np. 600- 700, a nawet 1000 zł to była by bardzo konkurencyjna cena. Tak więc, czy takie tańsze filtry dorównują jakością tym droższym? Czy nadają się do celów akwarystycznych?
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 2:39 pm   

To właśnie te tańsze są do celów akwarystycznych. Jeżeli możesz wydać nieco więcej niż na wersję najbardziej podstawową to polecam:
taki
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52669150
lub
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52939010
tylko bez zbiornika i wylewki - taki zestaw jackiz sprzedawał za 400 PLN. Gdybym teraz kupował RO - wybrałbym takie rozwiązanie.

GAN
 
 
salmiak


Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 29
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 3:04 pm   

Niestety GAN nawet na ten najtańszy filtr będzie mi niełatwo przez wakacje sobie zarobić, że nie wspomnę o tej droższej wersji. Dzięki za odpowiedź. Jak wszystko dobrze pójdzie to do końca wakacji uda mi się wreszcie odpalić moją czarną wódke :)
 
 
Remwar 


Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 1427
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 4:28 pm   

Cytat:
U mnie rosliny marnie rosna odkad uzywam wody z RO. icon_sad.gif


Czy to nie jest kwestia braku zasobów mineralnych w wodzie? Jeśli lejesz samo RO, dodawałbym jakiś nawóz. Ja sam dolewam do RO trochę kranówy i mam dżunglę w zbiorniku (ale same mało wymagające rośliny).
_________________
112l - woda piasek rośliny

 
 
 
monetka 


Dołączyła: 24 Mar 2004
Posty: 445
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 6:00 pm   

Cytat:
Czy to nie jest kwestia braku zasobów mineralnych w wodzie?

Aye. :wink:
Cytat:
Jeśli lejesz samo RO, dodawałbym jakiś nawóz.

A dodaje i to kilka roznych, nawet kulki gliniane pod korzenie.
Dodawalam tez AquaDur Plus JBL, ale zle sie toto rozpuszcza w wodzie, prawie wszystko opada na dno i tylko zwirek zaczal mi glonami obrastac.
Leje prawie czyste RO ze wzgledu na ph, codziennie wlewam 1/2l kranowy dla roslin, ale widocznie to za malo.
Probowalam podniesc twardosc do 4°dKH, ale ph wzroslo mi na 7, a wole, zeby ryby mialy kwasna wode niz rosliny bujnie rosly. :wink:
_________________
Pozdrawiam
Aska
 
 
Remwar 


Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 1427
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 8:36 pm   

No cóż, nie każdy może mieć taką kranówę, jaka jest w Gdańsku - Nowym Porcie. Siarka, fluorki wszystko czego dusza zapragnie :wink:
_________________
112l - woda piasek rośliny

 
 
 
wiewiorka


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 4
Skąd: Sopot
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 8:48 am   

Niedawno odkryłam,że mam RO w kuchni pod zlewem :D
I z ciekawości zmierzyłam parametry tej wody i troche mnie one zdziwiły :?
GH~3-4
pH~9 :shock: czy to normalne?
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 11:36 am   

A to na pewno RO, a nie jakiś zmiękczacz jonowy?

GAN
 
 
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 11:39 am   

wiewiorka napisał/a:

GH~3-4
pH~9 :shock: czy to normalne?

raczej nie gh powinno wynosic maxymalni 1 stopien niemiecki a ph powinno wynosic 6,6-7
 
 
 
wiewiorka


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 4
Skąd: Sopot
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 6:25 pm   

'System filtrujący metodą odwróconej osmozy'
tylko tyle udało mi się odczytać :?
hmm....jeśli to nie RO to nie wiem co.
Chyba,że jest 'zmiękczacz jonowy' cokolwiek to znaczy :wink:
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3350
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 8:34 pm   

Wygląda na to, że to jesdnak RO - ale jeśli nie było prawidłowo serwisowane, to parametry wody mogły się pogarszyć.

GAN
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.02 sekundy. Zapytań do SQL: 8