Nicienie mikro - suplement do komiksu o grindalu |
Autor |
Wiadomość |
gan
Site Admin Sarcophilus harrisii

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 11:31 pm Nicienie mikro - suplement do komiksu o grindalu
|
|
|
Do komiksu grindalach chciałbym dołożyć mały suplement o nicieniach mikro.
Nicienie trzymam w słoiczkach. Słoiczki powinny mieć szerokie otwory, żeby łatwo było w nich manipulwać. Nie zakręcam ich - pokrywki zakładam "krzywo", żeby nieco utrudnić dostęp nieproszonym gościom, a jednocześnie żeby była wymiana powietrza.
Karmię bułką przygotowaną tak, jak pokazałem w opisie grindali.
Właściwie traktuję je jako kolonie zapasowe, bo na codzień używam mikro zbieranego z kolonii grindali. Z tych słoiczków rozsyłam porcje zarodowe .
GAN |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 7:13 am
|
|
|
Ja hoduję nicienie na sparzonych płatkach owsianych z dodatkiem drożdży, w słoiczku po musztardzie, a w pokrywie mam porobione otworki. Kiedyś próbowałem z bułką, ale nie wiem czemu hodowla wyschła, może bułka była za mało namoczona |
|
|
|
 |
aajaa
Adrianna

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 8:25 am
|
|
|
Ja mam identyczną hodowlę jak Gan. Wszystko jest OK! Raz mi tylko wyschły jak wyjechałam na jakiś czas, ale włożyłam mokrą bułkę i odnowiły się Jak już w słoiczku uzbiera się dużo takiej mazi , to odnawiam kolonię. |
|
|
|
 |
David
Knight

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 8:38 am
|
|
|
Super Gan - tam opis hodowli Grindali tutaj Nicienie, teraz nawet laik (czyli na przykład ja ) założy taką hodowlę...
Pozdrawiam
p.s. a czy takie nicienie można nabyć w sklepie czy nawet nie waro się pytać bo raczej nie będzie? |
_________________ 72l |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 8:31 pm
|
|
|
Mi tak samo jak markusowi bułka wyschła i nicienie poszły się *****. Ja zamiast bułki używam owsianki gotowanej na mleku. |
|
|
|
 |
gan
Site Admin Sarcophilus harrisii

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 9:39 pm
|
|
|
Wysychanie nie jes kwestią tego czy była to bułka, czy owsianka. Kultura utrzymywana na bułce ma mniej nieprzyjemny zapach.
GAN |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Sob Sie 06, 2005 12:24 am
|
|
|
Mi tam nie przeszkadza nieprzyjemny zapach(chociac mam wyczulony węch ). |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Sob Sie 06, 2005 9:25 am
|
|
|
To znaczy jak, lubisz taki
Żart oczywiście |
_________________ 112l - woda piasek rośliny
 |
|
|
|
 |
GP
reaktywacja w toku

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 8:48 am
|
|
|
ciekawe czy ktoś potwierdzi, wczoraj w jakimś programie zasłyszałem (jednym uchem, więc nie mam pewności czy dobrze), że nicienie stanowią ponad 50% gatunków świata zwierzęcego. następne 25% to chrząszcze... a potem jakieś ryby, ssaki i takie tam różne.
przesłyszałem się? |
_________________ Grzegorz
www.apisto.pl
moje akwarium |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 2:29 pm
|
|
|
Hm, nie wiem, ale z takich ciekawostek to słyszałem, że np. dżdżownice stanowią gatunek o największej łącznej masie na Ziemi
Swoją drogą, nie sądzę, aby na tego typu badania przeznaczano olbrzmie fundusze i jeszcze dodatkowe fundusze na ich weryfikacje - stąd też ich podważalna wiarygodność.
Co prawda, można policzyć gatunki nicieni, to nie jest niby tak duży problem - ale skoro i tak jest ich sporo, to czy tam nie ma problemów typu: czy ten nicień i ten to ten sam gatunek czy nie? Na dodatek, optycznie nicienie są dla człowieka raczej podobne dla siebie (u ssaków trudno pomylić tygrysa z żyrafą, a co to dopiero wśród wszystkich strunowców) więc, jak sądzę, co do ilości ich gatunków też mogą być różne dane
No, ale ciekawostki są i tak ciekawe |
_________________ 112l - woda piasek rośliny
 |
|
|
|
 |
Gregi

|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 2:35 pm
|
|
|
Remwar napisał/a: | Na dodatek, optycznie nicienie są dla człowieka raczej podobne dla siebie (u ssaków trudno pomylić tygrysa z żyrafą, a co to dopiero wśród wszystkich strunowców) |
No nie wiem, czasami trudno rozróżnić czy to człowiek czy małpa, a może świnia |
|
|
|
 |
|