Woda destylowana a woda demineralizowana |
Autor |
Wiadomość |
Arecki
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:59 am Woda destylowana a woda demineralizowana
|
|
|
Czym właściwie różni się woda destylowana od wody demineralizowanej? Czytałem gdzieś, że woda destylowana może zawierać szkodliwe dla ryb jony miedzi. Czy to samo dotyczy wody demineralizowanej? A jeśli tak, to czym ryzykuje? Czy padną mi wszystkie ryby, czy co najwyżej będą się gorzej czuły? |
|
|
|
 |
mati

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 10:09 am
|
|
|
Ja stosuję wodę demineralizowaną i nie zauważyłem, żeby z rybami działo się coś złego. Możesz kupować śmiało. |
_________________ Pozdrawiam, Mati
54 l: 2x pielęgniczka żółta, 7x neon czerwony, 1x neon innesa, 2x otosek |
|
|
|
 |
David
Knight

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 11:24 am
|
|
|
Miedź w wodzie jest niebezpieczna dla zdrowia naszych podopiecznych...
Stosowałem jednak zarówno wodę destylowaną jak i demineralizowaną do podmian wody w akwa... nigdy nie stwierdziłem aby przyczyną zgonu ryby była woda po podmianie także myśle że taka woda jest bezpieczna... najwazniejsze żeby pochodziła z pewnego źródła.
Pozdrawiam |
_________________ 72l |
|
|
|
 |
Myrcin
zakochany w rybkach

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 1:46 pm
|
|
|
najważniejsze, żeby wymieszać to dwa rodzaje wody z kranówką. chodzi o to aby rybki i roślinki miały potrzebne mikroelementy. |
|
|
|
 |
Qrak
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 2:06 pm
|
|
|
a według mnie woda destylowana a woda demineralizowana to to samo. w końcu jednym ze sposobów demineralizacji jest destylacja |
|
|
|
 |
David
Knight

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 5:18 pm
|
|
|
Myrcin napisał/a: | najważniejsze, żeby wymieszać to dwa rodzaje wody z kranówką. chodzi o to aby rybki i roślinki miały potrzebne mikroelementy. |
U mnie podczas podmiany wody zazwyczaj używam ok 10 litrów wody destylowanej bądź demineralizowanej oraz około 10-15 litrów odstanej kranówki... |
_________________ 72l |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Pon Sie 15, 2005 5:36 pm
|
|
|
Sądzę, że jest to pytanie chemiczne tudzież inżynierii chemicznej i wypowiedzieć powinien się GAN.
Coś mi się kołacze po głowie, że woda demineralizowana jest czystsza od destylowanej, dlatego teraz na stacjach wszyscy sie chwalą, że mają wodę 'demineralizowaną' (nowa lepsza metoda czy coś?).
Nie rozumiem jednak, jak taka woda może zawierać coś szkodliwego. Nie może zawierać tgo więcej niz 'kranówka' chyba że mają stare miedziane rury w aparaturze
Jeżeli ktoś mówi, że woda destylowana/demineralizowana jest szkodliwa, to prawda - ale to nie dlatego, że coś zawiera, ale że czegoś NIE ZAWIERA (właściwie wielu rzeczy). O ile się nie mylę, człowiek pijący wodę destylowaną 'wypłukałby' z siebie minerały (zdaje się, że mocz musi zawierać jakąś minimalną ilość soli, a poza tym takie składniki są na bieżąco zuzywane i w przypadku ich niedostarczania wystąpiłby ich niedobór).
Tyle mojego gdybania, czekamy na GANa |
_________________ 112l - woda piasek rośliny
 |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Wto Sie 16, 2005 7:54 am
|
|
|
Remwar napisał/a: | chyba że mają stare miedziane rury w aparaturze | Nie jestem do końca pewien ale wydaje mi się, gdzieś słyszalem że jony miedzi mogą się przez jakiś czas wypłukiwać z nowej instalacji. |
|
|
|
 |
David
Knight

|
Wysłany: Wto Sie 16, 2005 2:40 pm
|
|
|
markus74 napisał/a: | nowej instalacji. |
też o tym słyszałem...kiedyś coś tato wspominał mi też że jeśli destylarnia jest nieprawidłowo używana woda też może być zanieczyszczona... ale nie ręcze za te informacje... może Gan się jednak w tej kwesti odezwie |
_________________ 72l |
|
|
|
 |
GP
reaktywacja w toku

|
Wysłany: Wto Sie 16, 2005 3:18 pm
|
|
|
Remwar napisał/a: | Coś mi się kołacze po głowie, że woda demineralizowana jest czystsza od destylowanej, dlatego teraz na stacjach wszyscy sie chwalą, że mają wodę 'demineralizowaną' (nowa lepsza metoda czy coś?). |
woda demineralizowana jest tańsza w produkcji od destylowanej, może metoda ta jest mniej energochłonna? dlatego teraz trudno jest dostać wodę destylowaną.
Remwar napisał/a: |
Jeżeli ktoś mówi, że woda destylowana/demineralizowana jest szkodliwa, to prawda - ale to nie dlatego, że coś zawiera, ale że czegoś NIE ZAWIERA (właściwie wielu rzeczy). O ile się nie mylę, człowiek pijący wodę destylowaną 'wypłukałby' z siebie minerały |
gdyby pił tylko taką wodę to pewnie tak, ale nawet na naszej bogatej we "wszystko" kranówie długo się nie pociągnie bez innych posiłków
w pokarmach i innych napojach są wystarczające ilości dodatkowych substancji, bilansujące ich brak w wodzie.
od roku używam w celach spożywczych wody z RO.
nie ma smaku (to zaleta, w odróżnieniu od wody z kranu, która smak ma)
herbata smakuje o wiele lepiej.
ubytków na zdrowiu nie stwierdzono. |
_________________ Grzegorz
www.apisto.pl
moje akwarium |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 6:33 pm
|
|
|
Lubię smak mojej wody z kranu, a taka herbata np. bardzo ciekawie smakuje na wodzie mineralnej. Ale to oczywiście sprawa upodobań |
 |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Pią Sie 19, 2005 8:38 pm
|
|
|
Bardzo lubie herbate. Potrafie wypić kilka dziennie i smakuje mi robiona na bazie kranovitu, ale po wypiciu wody z kranu bez przegotowania mam problemy żołądkowe :] Zbaczamy troche z tematu |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Sob Sie 20, 2005 7:44 pm
|
|
|
To zależy jaki 'kran'. U mnie woda jest świetna, chociaż bardzo twarda. Jak jestem u kogoś, to zdarza mi się brzydzić samym płukaniem zębów kranosyfem ale moja kranówka jest świetna.
Chcesz kupić? |
 |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2005 8:08 pm
|
|
|
A ile PLN za litr ?:) Mi też się zdażyło w różnych miejscach myć zęby i kranówka była obrzydliwa. |
|
|
|
 |
Kwiatek
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2005 8:32 pm
|
|
|
Demineralizacja polega na przepuszczeniu wody przez jonity i zaabsorbowaniu przez nie wszystkich jonów czyli składników mineralnych, metoda ta jest tania choć nie usuwa najgorszego, czyli sufu organicznego (fenole, aldehydy,ketony i inne). Destylacja polega na doprowadzeniu wody do wrzenia i późniejszego skroplenia jej par. Taka woda jest czysta chemicznie i biologicznie (a przynajmniej powinna być), jony miedzi mogą się w niej znalźć jezeli aparatura jest wykonana z miedzi i woda stoi w niej przez dłuższy czas, jezeli po przedestylowaniu trafia prosto do opakowani z tworzywa to raczej nie ma takiego problemu. Wadą tej metody jest jej wysoki koszt, ponieważ wymaga dużych ilości energii.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
alfredalfred
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2016 7:18 am
|
|
|
Jony miedzi mogą się w niej znalźć jezeli aparatura jest wykonana z miedzi i woda stoi w niej przez dłuższy czas, jezeli po przedestylowaniu trafia prosto do opakowani z tworzywa to raczej nie ma takiego problemu. Wadą tej metody jest jej wysoki koszt, ponieważ wymaga dużych ilości energii???? |
_________________ === Chess ==== |
|
|
|
 |
malami00
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2016 10:50 pm
|
|
|
A ja blondynka myslalam ze to to samo |