liście dębu |
Autor |
Wiadomość |
szkamil
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 8:56 pm liście dębu
|
|
|
Ile moge max liści dać do akwa 60l.
Bo chciałbym zrobić aby połowa akwa było przykryte liścmi.
Dodam że mam już 8 szyszek olchy |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 9:02 pm
|
|
|
Liści możesz dać po tafle wody Masz liście czerwonego dębu czy normalnego ? |
|
|
|
 |
szkamil
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 9:09 pm
|
|
|
matijasz napisał/a: | Liści możesz dać po tafle wody |
A nie obniży mi zabardzo ph??
Oczywiście nie chce dawać pod sama tafle )
matijasz napisał/a: | Masz liście czerwonego dębu czy normalnego ? |
czerwonego od ninki )
ale ich niejest za durzo
Uzbieram sobie cały wór normalnego
tylko nie wiem kiedy wybrać się bo niektórzy piszą wczesną wiosną, inni póżną jesienia a jeszcze inni po pierwszych przymrozkach |
|
|
|
 |
szkamil
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 9:41 am
|
|
|
Byłem dziś w lesie i uzbierałem cały wór liści z ziemi. Moge je już użyć?? |
|
|
|
 |
zbirr
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 10:30 am
|
|
|
gdzies czytalem ze takie z ziemi z wczesnej jesieni sa niezabardzo.(liscie zawieraja jeszcze rozne sobstancje organiczne).Zastanow sie tez nad liscmi kolorowymi - moderator z akwarystyki odpisal mi z wykrzyknikiem ze MUSZA byc brazowe i zebrane najlepiej po pierwszych przymrozkach(sa martwe).Znalazlem troche zeszlorocznych pod drzewem, wyparzylem wrzucilem do baniaka i narazie jest ok.Co do zbicia ph to jak masz wzglednie twarda wode to nawet jak wrzucisz pol wora tych lisci to i tak jej nie zakwasisz.(Juz sama ilosc szyszek olchy czarnej jest u ciebie za duza tzn 8 szt idzie na baniak ok 100 l - bylo na forum na akwarystyce wiec prawdopodobnie masz twarda wode)ale skoro rybcie zyja to znaczy ze masz w miare twarda wode i szyszki jej niezakwaszaja w znaczacym stobniu wiec i liscie nie powinne zaszkodzic.Dla 100% pewnosci zmierz twardosc wody - jak masz twarda wrzucaj liscie - jak odwrotnie to... |
_________________ 112 l
1+2+1(?) kakadu
2 skalary
4 kiryski
2 zbrojniki
8 neonów inesa |
|
|
|
 |
szkamil
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 10:37 am
|
|
|
Two 9 TwW 6 ph7,2 |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 11:48 am
|
|
|
Przy tym tww to nie wiem czy ci się obniży ph. Ja zbierałem w zime z drzewa. |
|
|
|
 |
zbirr
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 1:03 pm
|
|
|
tak jak powiedzial matijasz ph ci nie spadnie.ja tez szczerze watpie ze poleci ci ph.skonczylo mi sie CO2 i pomimo lisci szyszek itp ph skoczylo mi z 6,7 na 7,2 (kiedy nie bylo lisci i CO2 - bylo 7,2 - zapomnialem dodac ze tww i two mam podobne jak u ciebie).wiec wniosek taki ze liscie i szyszki zakwasza ci tylko wode kiedy nie bedzie zbyt twarda.bylo juz o tym gdzies na forum - jak chcesz wiedziec wiecej to odsylam do akwarytyka.pl |
_________________ 112 l
1+2+1(?) kakadu
2 skalary
4 kiryski
2 zbrojniki
8 neonów inesa |
|
|
|
 |
szkamil
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 1:08 pm
|
|
|
matijasz napisał/a: | Przy tym tww to nie wiem czy ci się obniży ph. Ja zbierałem w zime z drzewa. |
To czyli moge pół akwa dać liści??
A jeżeli bedzie dużo lisci to nie nie wypuszcza w nadmiernych ilościach do akwa jakis trujących substanciji?? |
|
|
|
 |
zbirr
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 1:45 pm
|
|
|
no wlasnie juz o tym pisalem co do tych trujacych substancji.Liscie ktore teraz zebrales zawieraja rozne zwiazki organiczne i beda gnic!!!Liscie musza byc suche - dlatego po przymrozkach sie je zbiera gdyz przewaznie sa juz martwe dodatkowo spotkałem sie z opinia ze musza byc brazowe a nie kolorowe(pewnie dlatego ze kolorowe sa przewaznie jeszcze zywe a brazowe sa juz stare wiec i martwe).Dorzucaj lisci i mierz parametry.to bedzie chyba jedyna rada i chyba kazdy ci taka da(wiadomo ze ph ma dobowe wahania wiec co dodasz w dzien moze zaszkodzic w nocy-bedzie zbyt duzy skok ph).dodawaj liscie z "głowa" i nie wal od razu pol wora .tak sobie pomyslalem - jezeli mas rozne testy to wrzuc liscie do jakiegos sloja (woda z aqua) i mierz parametry.mozesz nawet wode napowietrzac aby byl ruch wody i wsadz jakas moczarke (albo inna tania rosline).bedziesz widzial co sie dzieje.jeszcze nikt nie robila takiego "doswiadczenia" wiec masz szanse zostac pionierem "liscioznastwa":) chyba nikt ci nie powie wrzuc pol kilo lisci i spij spokojnie.wiec rob doswaidczenia.ale wg mnie klorowe duzo szybciej zgnija i sie rozpadna zatruwajac przy okazji wode. |
_________________ 112 l
1+2+1(?) kakadu
2 skalary
4 kiryski
2 zbrojniki
8 neonów inesa |
|
|
|
 |
matijasz
|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 1:47 pm
|
|
|
Możesz dać pół akwa liści. Ja tak miałem w małym 25l akwarium i nic złego się nie działo. Zależy też jakie liscie dasz do akwa, bo zbierane w złej porze mogą mieć jakieś substabncje toksyczne. |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 3:41 pm
|
|
|
Poza tym, lepiej zbierać liscie poza miastem niż w rejonach zanieczyszczonych. Szkodliwe związki chemiczne zbierają się w liściach - drzewa liściaste daltego dobrze sobie radzą w zaieczyszoncyh środowisku, że co roku zrzucają 'zatrute' liście pozbywają się całego tego syfu. |
_________________ 112l - woda piasek rośliny
 |
|
|
|
 |
Phantom
Gość
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 12:13 am
|
|
|
Czy jak teraz nazbieram liści dębu (takie lekko podeschniete) i dosusze je w suchym i przewiewnym miejscu to czy bede mogl je wlozyc po pewnym czasie (jak uschna) |
|
|
|
 |
gan
Site Admin Sarcophilus harrisii

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 12:33 am
|
|
|
Tak - wręcz teraz jest najlepszy czas na zbieranie liści - są już uschnięte. Potem jak w ciągu zimy zostaną wielokrotnie zamoczone i wysuszone, zamrożone i rozmrożone, to w akwa łatwiej się rozkładają.
GAN |
|
|
|
 |
Remwar

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 4:39 pm
|
|
|
Jakie są jeszcze inne dobre (nierozkładające się zbyt szybko) liście oprócz dębowych i bukowych?
Czy liście z buku czerwonego także się nadają? |
_________________ 112l - woda piasek rośliny
 |
|
|
|
 |
monetka

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 9:25 pm
|
|
|
Cytat: | Jakie są jeszcze inne dobre (nierozkładające się zbyt szybko) liście oprócz dębowych i bukowych? |
Bukowe z Ojcowskiego Parku Narodowego.
Tez dzis bylam w gorach na bukowych, ale wczesniej uzywalam tylko debowych i nie wiem jak to z tymi bukowymi jest.
Byly jakby dwa sorty tych lisci, jedne ciemne i grube, drugie jasniejsze i ciensze, ktore lepsze?
 |
_________________ Pozdrawiam
Aska |
|
|
|
 |
janusz
|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 9:51 pm
|
|
|
Jeśli chcecie nazbierać ładnych liści dębu czy innych to tak jak wspominał GAN--- teraz.Wczoraj nazbierałem nad Dunajcem piękne liście dębowe i dodam że są w super stanie jedne całkiem zeschnięte inne mniej czyli do wyboru do koloru. |
_________________ pozdrawiam Janusz
------------ |
|
|
|
 |
tomekM

|
Wysłany: Wto Lis 01, 2005 1:37 pm
|
|
|
A czy ktoś może wyjaśnić jakie właściwości mają bukowe - poza tym, że też są takie twarde jak dębowe i mająładny kolor. O dębowych mówi się wszędzie ale z bukowymi pierwszy raz się spotykam.
tomekM |
_________________ różne rybska |
|
|
|
 |
Wojas

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 12:55 pm
|
|
|
Najlepsze liście dębu zbiera sie puźną jesienią (brązowe ,uschłe). Jak zbiera sie z ziemi to trzeba sie upewnić czy są dobre (chodzi o to żeby nie były jakieś skarzone przez mocz psa itp.) Najlepsze są te, ostatki z drzew. Po zerwaniu powinno sie je zalać wrzącą wodą żeby je obmyć . Następnie można je włożyć do akwarium , ale bez przesady 2 liście na 10 litrów wody .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
markus74
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 1:17 pm
|
|
|
Wojas napisał/a: | Jak zbiera sie z ziemi to trzeba sie upewnić czy są dobre (chodzi o to żeby niebyły jakieś skarzone przez mocz psa itp.) |
A niby jak to sprawdzić ? Moim zdaniem zbieranie bezpośrednio z drzewa daje tylko taką pewność.
Wojas napisał/a: | Następni można je włożyć do akwarium , ale bez przesady 2 liście na 10 litrów wody . |
A skąd masz ten przelicznik ? Ja mam w akwa liści dębu zwykłego(nie czerwonego) znacznie więcej i pH nie obniża wcale.
tomekM napisał/a: | A czy ktoś może wyjaśnić jakie właściwości mają bukowe - poza tym, że też są takie twarde jak dębowe i mająładny kolor. |
Podobno bukowe są trwalsze w akwarium niż dębowe. |
|
|
|
 |
szczukwa

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 2:33 pm
|
|
|
Wojas napisał/a: | Po zerwaniu powinno sie je zalać wrzącą wodą żeby je obmyć . Następnie można je włożyć do akwarium , ale bez przesady 2 liście na 10 litrów wody . |
Zalewanie lisci wrzatkiem spowoduje, ze liscie beda szybciej sie rozkladac. Liscie wystarczy przeplukac i mozna wkladac je do akwarium. Nie slyszalem nigdy o przeliczniku, o ktorym piszesz. Czym kierujesz sie zalecajac takie proporcje? |
_________________ szczukwa
www.apisto.pl |
|
|
|
 |
Wojas

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 3:07 pm
|
|
|
Markus ---- żeby sprawdzić czy liście nie są skarzone wystarczy je np. powąchać , a z tym przelicznikiem to mojim zdaniem 2 liście na 10 litrów powinny wystarczyć (oczywiście to tylko moje zdanie )
Szczukwa --- ostatnio zerwałem 5 liści i zalałem wrzątkiem i jakoś sie nie rozleciały (zalanie wrzątkiem powoduje oczyszczenie je z różnego rodzaju bakterii) a z tym przelicznikiem to jak wyrzej napisałem mojim zdaniem powinno wystarczyć .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
aajaa
Adrianna

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 3:22 pm
|
|
|
Ja liście dębu razem z gałązkami gotuje przez 2-5 min. Żaden się nie rozpadł. |
|
|
|
 |
szczukwa

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 3:46 pm
|
|
|
aajaa napisał/a: | Ja liście dębu razem z gałązkami gotuje przez 2-5 min. Żaden się nie rozpadł. |
Sproboj wlozyc liscie do akwarium bez gotowania beda lezec dluzej niz gotowane. |
_________________ szczukwa
www.apisto.pl |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lis 26, 2005 9:20 am
|
|
|
Jak myślicie czy te liście co zbierałem to już się nadają do akwa?? Bo trzymałem ich nom stop na grzejniku. |
|
|
|
 |
|