Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr RO
Autor Wiadomość
bokaia30 
Bokaia

Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 20
Skąd: skwierzyna
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 10:14 pm   Filtr RO

Witam posiadam akwarium 112l. Do filtracji posiadam filtr wewnetrzny 370 l/h oświetlenie 2x18 W. Moja obsada to 10x neon innesa, 9x zwinnik czerwonousty i pielegniczki kakadu 1+2
Woda w akwarium ma parametry chyba dość niekorzystne:
Ph- 8
Gh- 16
Posiadam cały zestaw z butlą co2 , mam zamiar kupić filtr Ro ale troche się wacham bo słyszałem że woda przefiltrowana przez ten filtr zakłuca wzrost roślin i jest jałowa, dlatego prosił bym o odpowiedz kogoś kto tego używa , czy wode powinno się mieszać z kranówką czy są jakieś specyfiki. Chodzi mi głównie o zdrowie rybek jak i roślin. Czy jak będe używał wody przefiltrowanej razem z co2 nie będzie Ph schodzić do granic zagrażających życiu rybek , bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
 
 
     
qbsztyk1 

Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 471
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 10:55 pm   

Też się bałem, ale nie masz co się martwić, bo na czystym ro hetera mi ostatnio poszła w górę, a żabienice też rosną ładnie, nie wiem jak z innymi roslinami ale hetera to typowo roślinniakowa roślina :) a nawozy jakie dałem to kulki do podłoża.
Na pewno Pysia się tu do ciebie odezwie i resztę ci wyjaśni ;) , ale mogę uspokoić ze miałem podobne obawy do twoich, filtr kupiłem i nie żałuję.
A tak apropos to co się dzieje z tą twoją wodą - pH 8? raczej kakadu tam nie jest przyjemnie. No i ten filtr, ja w 63l mam filtr o przepływie 450l/h ale to już nie konieczność, jeśli u ciebie daje radę.
_________________
Pozdrawiam
Jakub

 
     
bokaia30 
Bokaia

Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 20
Skąd: skwierzyna
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:05 pm   

qbsztyk1 napisał/a:
Też się bałem, ale nie masz co się martwić, bo na czystym ro hetera mi ostatnio poszła w górę, a żabienice też rosną ładnie, nie wiem jak z innymi roslinami ale hetera to typowo roślinniakowa roślina :) a nawozy jakie dałem to kulki do podłoża.
Na pewno Pysia się tu do ciebie odezwie i resztę ci wyjaśni ;) , ale mogę uspokoić ze miałem podobne obawy do twoich, filtr kupiłem i nie żałuję.
A tak apropos to co się dzieje z tą twoją wodą - pH 8? raczej kakadu tam nie jest przyjemnie. No i ten filtr, ja w 63l mam filtr o przepływie 450l/h ale to już nie konieczność, jeśli u ciebie daje radę.


Wiesz nie mogę zbić ph mam korzenie kokosy, zakupiłem torf włożyłem garść do filtru niestety nic nie pomogło z ph :(
Wiesz myślałem nad zakupieniem( aquacid ph -) firmy zoolek ale to chemia i się obawiam. Dzięki i pozdrawiam
 
 
     
qbsztyk1 

Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 471
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:08 pm   

to pewnie coś z podłożem, co masz? moze jakieś kamienie? i w ogole co ci z kranu leci? (w sensie jakie parametry)
_________________
Pozdrawiam
Jakub

 
     
bokaia30 
Bokaia

Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 20
Skąd: skwierzyna
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:21 pm   

qbsztyk1 napisał/a:
to pewnie coś z podłożem, co masz? moze jakieś kamienie? i w ogole co ci z kranu leci? (w sensie jakie parametry)


Wiesz nie posiadam żadnych kamieni wapiennych, tylko kilka skałek lawy wulkanicznej apropo wody kranowej to ona ma 8 ph już jak leci z kranu, przy takiej twardości nawt co2 nie pomaga :)
 
 
     
zyyys 

Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 213
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:26 pm   

bokaia30 napisał/a:
Wiesz nie mogę zbić ph mam korzenie kokosy, zakupiłem torf włożyłem garść do filtru niestety nic nie pomogło z ph :(

Ale na dzień dobry lałeś kranówę? Ja na kranie też miałem pH coś ok 8, więc zależy kto ma jaką wodę w kranie.

z pH nierozerwalnie związany jest KH czyli tzw bufor, nie podałeś jakie masz parametry.
Jeśli masz powiedzmy KH>5 a przy GH 16 zakładam, że masz spokojnie KH powyżej 6 to nie zejdziesz tak od razu z pH.

do tego co dałeś daj jeszcze liście i szyszki olchy, możesz zrobić wywar z szyszek i śmiało lej RO nic się nie bój. Zaraz Ci roślinki nie padną ;-)

Podmiany na RO obniżą Ci twardości i łatwiej ci będzie obniżyć pH.
Bo tak jak qbsztyk pisze pH 8 dla kakadu nie jest dobre, chyba, że masz ryby z sieciówek np "Kakadu" co mają same ryby z hodowli trzymane w kranie więc pewnie tragedii nie będzie.
_________________
Pozdrawiam, Zbig

A.bitaeniata orange
A. sp. "Black Chin"
 
 
     
poton
><((((°>


Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 603
Skąd: Racibórz
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 9:56 am   

Jeżeli wszystko w Twoim małym ekosystemie jest w porządku to nic nie zmieniaj. Taka jest moja propozycja. Rybki, jak już wcześniej wspomniano, pewnie pochodzą z "twardej hodowli" i wtedy im nic nie będzie, gdyż przyzwyczajone są do kranówki. Jeżeli natomiast w przyszłości planujesz bardziej wymagające pielęgniczki to filtr będzie potrzebny.
_________________
Pozdrawiam Mariusz

Apistogramma borelli
Apistogramma hongsloi
 
     
lukaszLDZ 
Łukasz

Dołączył: 11 Kwi 2011
Posty: 80
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 1:46 pm   

Z taką twardą woda raczej torfem nie zbijesz ph, moim skromnym zdaniem :sad: Filtr do Twojego akwa masz za mały, za mała przepustowośc, powinno byc ok 600litrów, jak wiadomo i te parametry sa mierzone na filtrze nowym bez wkładów tj. bez żadnego obciążenia. Jak zakupiłem JBL - a to napisane było w instrukcji, że ma przepływ 900litrow, ale wydajnosc spaść może nawet o połowę w trakcie użytkowania i w zależności od wkładów i zasyfienia.
_________________
Łukasz
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9