Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: markus74
Sob Lip 07, 2007 10:37 pm
Puste akwarium - jakie rybki
Autor Wiadomość
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 7:33 pm   Puste akwarium - jakie rybki

cześć

wyczyścłem moje akwa 120 litrów na obecna chwile jest puste chciałbym sie dowiedzieć jakie pielegniczki zaproponowalibyście mi jako średniemu akwaryście myślałem o pielegniczkach ramireza . a co do tego jak je urzadzić aby ryby czuły sie dobrze i były zdrowe ??? i jakie towarzystwo .
 
 
     
Jakub w--- 

Dołączył: 08 Gru 2004
Posty: 789
Skąd: Górny Śląsk, Rybnik
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 7:43 pm   

Podaj parametry wody to powiemy Ci co sie nadaje :wink:
_________________
Pozdrawiam Kuba
 
 
     
jaca303 
Jacek


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 438
Skąd: Pajęczno (łódzkie)
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 8:55 pm   

Przejrzyj sobie dział NASZE AKWARIA ! Tam jest sporo ciekawych obsad.
_________________
160 l (Thorichthys maculipinnis (ellioti) 1+1, Xiphophorus hellerii red 1+5, Ancistrus dolichopterus 1+2)
52 l (Xiphophorus hellerii green 3 szt., Ancistrus dolichopterus 1+1)
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 1:28 pm   pusto

akwarium jest pute wode przygotuje juz pod ryby
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 3:51 pm   

Propozycji jest mnóstwo.
Spróbuj wpierw przejrzeć galerie i opisy gatunków.
Zorientuj sie co Ci sie podoba i co bys chciał.
Dopiero później pytaj na forum, by potwierdzic słuszność wyboru lub uzyskac korekte...

Napisz tez może czy utrzymywałeś juz zbiornik tego biotopu i jakie parametry wody jestes w stanie uzyskać w planowanym zbiorniku.
_________________
Rafał
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 8:17 pm   ryby

no wiec tak takiego biotopu jeszcze nie miałem chciałbym wprowadzić 1 parke ramirez 1 parke
Apistogramma gossei oraz 1 pare Apistogramma macmasteri do tego z 10 neonów 3 kiryski spizowe 3 otoski oraz 15 krewetek amano
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 8:43 pm   

tomson93 napisał/a:
no wiec tak takiego biotopu jeszcze nie miałem

-jaką zatem dysponujesz wodą wyjściową i jak ewentualnie zamierzasz osiagnac pożądane parametry?

tomson93 napisał/a:
chciałbym wprowadzić 1 parke ramirez 1 parke
Apistogramma gossei oraz 1 pare Apistogramma macmasteri

- mysle, że z ramirezami i macmasteri powinno sie udać chociaz łatwiej by Ci było na poczatek z jednym gatunkiem; 3 pary w takim zbiorniku to juz chyba za dużo - po za tym nie wiem nic szczgółowego na temat gossei i czy w ogóle jest do zdobycia (fajne na początek są też A. cacatuoides)

Co do kirysków i neonów to musisz zdawac sobie sprawe, że bedą zagrozeniem w czasie rozrodu. Krewetki - nie mam doswiadczeń (mozliwe, że pielęgniczki je wykończą ale pewności nie mam)
_________________
Rafał
 
 
     
Jakub w--- 

Dołączył: 08 Gru 2004
Posty: 789
Skąd: Górny Śląsk, Rybnik
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 10:12 pm   

Cytat:
1 parke ramirez 1 parke Apistogramma gossei oraz 1 pare Apistogramma macmasteri


Po 1-sze
Wątpie aby w tym litrarzu te gatunki były by w stanie ze soba przebywać.
Po 2-gie
Nie radze łączyc A.macmasteri z Ramirezami- powód Macmasteri sa od nich o dużo bardziej agresywne :neutral:
Po 3-cie
Bez podanych parametrów wody mało jesteśmy Ci w stanie pomóc.

P.S. Jak będziesz wiedział gdzie kupić A.gossei to mi powiedz z checią przyłącze sie do zamównienia :wink:
_________________
Pozdrawiam Kuba
 
 
     
Sil 

Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 2367
Skąd: Legnica
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 9:03 am   

Zgadzam się z Kubą - w większym zbiorniku połączenie A. macmasteri i M. ramirezi może miałoby szanse powodzenia, ale w 120l ramirezki raczej zostaną workami treningowymi. Do parki A. macmasteri proponowałbym dołożyć parkę A. cacatuoides - oba gatunki są względnie dobre dla początkujących, a rozmiarami i poziomem agresji są do siebie zbliżone, co powinno - przy dobrym aranżu - ograniczyć ryzyko zgonu z tego powodu.
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 10:22 am   

Popieram opinie poprzedników.
Sugerowałbym jednak na poczatek jeden gatunek. A jezeli wybór padnie na Apistogramma to zamiast pary lepszy bylby haremik...
_________________
Rafał
 
 
     
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 1:04 pm   

Sil napisał/a:
Do parki A. macmasteri proponowałbym dołożyć parkę A. cacatuoides - oba gatunki są względnie dobre dla początkujących, a rozmiarami i poziomem agresji są do siebie zbliżone, co powinno - przy dobrym aranżu - ograniczyć ryzyko zgonu z tego powodu.

Mialem kiedys 1+2 macmasteri z 1+2 kakadu w 240. Zgonów nie było, ale nie widziałem, żeby w tym akwarium chociaż przez chwile panował jako taki spokój - non stop ktoś z kimś walczyl, akwarium było duże i pełne kryjówek, więc zazwyczaj konczylo sie na poszarpanych płetwach. W tej wielkości akwarium dałbym szansę 1+1(2) jednego gatunku.
PS.mialem w 112 pare nijsseni, przedwczoraj wyłowiłem samice, bo samiec nie dawał jej żyć.
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 5:44 pm   odp

takie mam parametry ph 6,8
two 6
no2 0
no3 bliska 0
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 5:48 pm   A.gossei

A.gossei ściagam z rzeszowa
 
 
     
Sil 

Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 2367
Skąd: Legnica
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 9:35 pm   

Qrak napisał/a:
W tej wielkości akwarium dałbym szansę 1+1(2) jednego gatunku.

Swego czasu to dawałeś Qrak szansę takiemu układowi w 33l :lol: ...
Jak dla mnie to kwestia wprowadzenia haremiku jednego gatunku do 120l nie podlega dywagacjom - ja po prostu wskazałem koledze układ dwóch gatunków (zakładając, że preferuje jednak akwarium wielogatunkowe), który ma większe szanse na koegzystencję niż A. macmasteri + M. ramirezi.
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 8:12 am   

tomson93 napisał/a:
takie mam parametry ph 6,8
two 6

-masz takie parametry w kranie czy gdzie... bo zbiornikm masz pusty tak???
_________________
Rafał
 
 
     
Qrak 

Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:06 am   

Sil napisał/a:
wego czasu to dawałeś Qrak szansę takiemu układowi w 33l ...

60x30x20 :arrow: 36l :cool:
Sil napisał/a:
ja po prostu wskazałem koledze układ dwóch gatunków (zakładając, że preferuje jednak akwarium wielogatunkowe), który ma większe szanse na koegzystencję niż A. macmasteri + M. ramirezi.

Przy A.macmateri+ M.ramirezi jest większa szansa że przeżyje para jednego gatunku ;) .
A może akwarium gatunkowe dla A. gossei? nie wiem jak u nich z agresją, ale myśle ze 1+2 umożliwiłoby obserwacje ciekawych zachowan.
 
 
     
raduciou


Dołączył: 05 Kwi 2007
Posty: 86
Skąd: WaWa- Rembertów
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:34 am   

a ja do bólu polecam Borellki :D
są śliczne odporne i mało zadziorne... w 96 litrach trzymam 2+2 i jest wszystko super... wszelkie rozróby kończą się na spoliczkowaniu... ogonem!
mimo że jeden samiec jest dwa razy mniejszy od drugiego to nie zauważyłem by był zmaltretowany... wręcz przeciwnie... czasem sobie jak dwaj najlepsi kumple pływają razem w nurcie.
do120 litrów to nawet i 3 samce były by dobre :)
_________________
zbieram informacje ;)
 
     
Sil 

Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 2367
Skąd: Legnica
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:54 am   

Qrak napisał/a:
60x30x20 36l

A to zwracam honor :wink:
Qrak napisał/a:
Przy A.macmateri+ M.ramirezi jest większa szansa że przeżyje para jednego gatunku

Fakt :smile: ... ale przy takim założeniu należy chyba od razu wprowadzić "docelową" obsadę (?!)
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 1:58 pm   

wode taqka mam w kranie
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:07 pm   

raduciou napisał/a:
a ja do bólu polecam Borellki

-też bardzo fajny pomysł


tomson93 napisał/a:
wode taqka mam w kranie

-to gratuluje; jeżeli jednak mierzyłeś jej parametry bezpośrednio po pobraniu z kranu to radze Ci jeszcze zmierzyć po 24-godzinnym silnym napowietrzaniu (u mnie kranowka bezpośrednio z kranu ma pH 7,0 a po 24-godzinnym napowietrzaniu 8,0 - i to jest wartośc rzeczywista)
_________________
Rafał
 
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 5:22 pm   

po 24 g wyszło 7,5 zdecyduje sie chyba tylko na parke ramirez obnzać ph ??
 
 
     
rafi201 

Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 351
Skąd: Warka
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 11:04 pm   

tomson93 napisał/a:
po 24 g wyszło 7,5 zdecyduje sie chyba tylko na parke ramirez obnzać ph ??

-obnizaj

Doskonałe rezultaty daje filtracja przez granulowany torf akwarystyczny. Ja bez problemu uzyskuje w ten sposób kH 0,0 pH 6-6,5. Dodatkowo torf wzbogaca wode w garbniki i zwiazki humusowe - pożądane w S.A. Taki torf powinienes miec stale jako jeden z wkladów filtracyjnych. Po wyczerpaniu jego właściwości (co poznasz po wzroście kH) wymieniasz go na nowy.
_________________
Rafał
 
 
     
olej 

Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 92
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 2:45 pm   

tomson93 napisał/a:
po 24 g wyszło 7,5 zdecyduje sie chyba tylko na parke ramirez obnzać ph ??


czegoś tu nie kumam, w poniższym poście piszesz, że ramirezy już masz w zbiorniku 130 l
i szukasz dla nich lepszego lokum bo się w tym źle czują.

http://www.apisto.pl/fa/v...ighlight=#41661

potem piszesz że masz 20l akwarium, forumowicze Ci odradzają trzymanie tam ramirezek
http://www.apisto.pl/fa/v...ighlight=#41661

a teraz piszesz o trzecim akwa o pojemności 120l i pytasz jakie pielęgniczki Ci proponujemy,( może ramirezy?), a w między czasie jeszcze przewija się zbiornik 200l.
http://www.apisto.pl/fa/v...ighlight=#41920
Może zrób porządek w tych akwariach :lol: i co się stało z tymi ramirezami ze zbiornika 130l?


p.s. czy to wyczyszczone 120l to jest to akwa?
http://www.apisto.pl/fa/v...ighlight=#39842
a co z byłą obsadą?

p.s.II może się czepiam, lub źle interpretuję tekst jesli tak to przepraszam.
_________________
OLEJ
 
     
tomson93 
eloo

Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 7:25 am   

ja mam 120 , 200 .20 ,50

były w 120 maiały pójść do 20 ale poszły ostatecznie na chwile do 50 . jak zrobie zbiornik 120 to tam weóca .
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11