Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: GP
Pon Cze 12, 2006 10:14 pm
aqacid-co i jak.
Autor Wiadomość
Piotrek_gr

Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 47
Wysłany: Czw Maj 11, 2006 3:09 pm   aqacid-co i jak.

Jak to rozcieńczać?

Ile mam wlać na 200l.Coś czytałem że stopniowo ale i tak niebardzo wiem ile.
I ile jak już osiągne pH które chce mieć do wiadra z wodą na podmiane tego dodawać.

Akwa 200 l ph 7,7 chce osiągnąć 6,8-7,0
Wiadro 20 l pH kranówki takie jak w akwa 7,7.

W kuble jest torf granulowany ale guzik dał jak narazie.

Pzdrawiam.

EDIT

TwW mierzyłem testem NUTRAFIN kH/gH.i jakieś dziwne cherezje mi wychodzą.Dałem 11 kropli tego odczynnika każą to pomnożyć przez 10.Czyli 110 mg/L CaCO3.Żeby mieć to w stopniach kH każą pomnożyć prze 0,056 co daje 6,16 kH.

Z gH natomias dodałem 7 kropli mnoże przez 20 czyli 140 razy 0,056= 7,84 gH

Czy ja to dobrze zrozumiałem bo jakoś tak dziwnie to wygląda.
_________________
200l-wreszcie stoi.
 
     
janusz 

Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 2217
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Maj 11, 2006 10:14 pm   

Piotrek_gr napisał/a:
ak to rozcieńczać?

Ile mam wlać na 200l.Coś czytałem że stopniowo ale i tak niebardzo wiem ile.
I ile jak już osiągne pH które chce mieć do wiadra z wodą na podmiane tego dodawać.


Przedewszystkim musisz się zaopatrzyć w test na ph. Aquacidu się nie rozcieńcza dodaje się kilka kilkanaście kropli do akwa i tyle.
Zrób to stopniowo tj ---- daj na początek określoną ilość kropli do akwa odczekaj troche i zmierz ph .Jeśli troche się obniży to powtórz to następnego dnia ewentualnie lekko zwiększając dawke.Skok dobowy ph nie może być wyższy( dosłownie niższy)o 0,5 stopnia
_________________
pozdrawiam Janusz
------------
 
 
     
Piotrek_gr

Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 47
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 12:01 am   

Dzięki za odp w testy sie odrazu na starcie zaopatrzyłem także mam:)

Pozdrawiam.
_________________
200l-wreszcie stoi.
 
     
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 11:50 am   

janusz napisał/a:
Aquacidu się nie rozcieńcza dodaje się kilka kilkanaście kropli do akwa i tyle.


Rozcieńczyć można w wodzie pobranej z akwa lub w tej dolewanej do akwa - zawsze to mniejsze stężenie roztworu :wink: Oczywiście nie jest to obligatoryjne :wink:
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
     
Piotrek_gr

Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 47
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 3:35 pm   

charon z tego co gdzieś mi mówiłeś ty lejesz aqacid ile na ile litrów go lejesz i z jakiego pH na jakie zbijasz chce taką orientacyjną miare złapać żeby niemierzyć pH po każdej kropli roztworu.
_________________
200l-wreszcie stoi.
 
     
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 8:14 pm   

Podczas podmian, do 5 litrowego baniaka dodaje ok 7-8 kropli, mieszam dokładnie i do akwa... PH zbijam z poziomu 7.4-7,6 kranówa, do 6,7-6,8 akwa...
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
     
Piotrek_gr

Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 47
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 10:09 pm   

Czyli ja na 20l wiadro będe kitował około 20 kropli zobacze co wyjdzie:).Tylko zastanawiam się czy do baniaka lać to czy tylko w wiadrach przy podmianach stosować a ph z czasem samo się zbije.
_________________
200l-wreszcie stoi.
 
     
janusz 

Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 2217
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 10:44 pm   

Cytat:
Tylko zastanawiam się czy do baniaka lać to czy tylko w wiadrach przy podmianach stosować a ph z czasem samo się zbije.


Samo się nie zbije ----- zrób tak------- teraz przy podmianie wody a następnie kontroluj i w razie potrzeby dodawaj niewielką ilość tak aby ph utrzymywało sie na danym poziomie.
Jeśli zaś ph nie będzie wzrastało to nie ma potrzeby dolewania aquacidu czy innego speyfiku.
_________________
pozdrawiam Janusz
------------
 
 
     
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 10:47 pm   

Piotrek_gr napisał/a:
Czyli ja na 20l wiadro będe kitował około 20 kropli zobacze co wyjdzie:).


Nie wiem czy dobrze się wyraziłem... Woda w moim akwa ma już PH 6,7-6,8, a w powyższy sposób preparuję wodę do podmian w 5 litrowych baniakach, tak aby po podmianie nie nastąpił skok PH... Resztę opisał już Janusz... Wybór sposobu należy do Ciebie :wink:
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
     
Remolek 

Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 8:41 pm   

Przepraszam, że się włącze, ale mam małe pytanko. Co dzieje się po dodaniu Aqacidu z TwW ? Tzn. czy dodając aqacidu najpierw następuje zbicie TwW do 0 i dopiero jak to sie stanie nastepuje obnizenie pH ? Czy moze to inaczej przebiega ?
 
     
charon 


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2993
Skąd: Jastrz. Zdrój, B-B
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 9:36 pm   

Remolek napisał/a:
Przepraszam, że się włącze, ale mam małe pytanko. Co dzieje się po dodaniu Aqacidu z TwW ? Tzn. czy dodając aqacidu najpierw następuje zbicie TwW do 0 i dopiero jak to sie stanie nastepuje obnizenie pH ? Czy moze to inaczej przebiega ?


Jednocześnie spada i PH i TWW (KH) :smile:
_________________
Pozdrawiam Sebastian

 
 
     
pawel-5 

Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 31
Skąd: Wawa
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 10:39 pm   

ale przecież pH i KH "samo z siebie" się nie zredukuje. Jak rozumiem Aquacid ma działania uboczne, tzn. wiąże jakieś związki mineralne do postaci soli (siarczany, itp?), co jest niekoniecznie korzystne dla roślin.

czy ktoś zna dokładnie ten mechanizm?
 
     
janusz 

Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 2217
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Śro Maj 17, 2006 11:25 am   

pawel-5 napisał/a:
Jak rozumiem Aquacid ma działania uboczne, tzn. wiąże jakieś związki mineralne do postaci soli (siarczany, itp?), co jest niekoniecznie korzystne dla roślin.

czy ktoś zna dokładnie ten mechanizm?


Ja osobiście nie znam takiego mechanizmu ale zadam Ci pytanie------- czy zależy Ci na rybach czy na roślinach.W odniesieniu do np lekarstw to wszystkie lub prawie wszystkie mają dzialania uboczne ale cel jest jeden najważniejszy na który to mają działać tak samo jest z zakwaszaczami do akw itp
_________________
pozdrawiam Janusz
------------
 
 
     
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3352
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro Maj 17, 2006 11:54 am   

pawel-5 napisał/a:
czy ktoś zna dokładnie ten mechanizm
Postaram się wieczorem opisać.

GAN
 
     
pawel-5 

Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 31
Skąd: Wawa
Wysłany: Śro Maj 17, 2006 11:25 pm   

Janusz,
poruszyłem sprawę konsekwencji, żeby mniej zorientowanym czytelnikom nie wydawało się że chemia działa jak czarodziejska różdżka - każdy niech sobie przemyśli konsekwencje.

ja właśnie zamówiłem Aquacid + filtrax K i czekam na przesyłkę, sam sprawdzę jak to działa! Ramirezy wczoraj złożyły ikrę w ogólnym a tam GH=16; gdybym miał chemię wcześniej, to woda już by była inna i może coś bym odchował... a tak to kiszka....
 
     
janusz 

Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 2217
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Śro Maj 17, 2006 11:44 pm   

pawel-5 napisał/a:
poruszyłem sprawę konsekwencji, żeby mniej zorientowanym czytelnikom nie wydawało się że chemia działa jak czarodziejska różdżka - każdy niech sobie przemyśli konsekwencje.


Oczywiście że masz racje ---------- dodam że bardzo dobre wyniki w zbijaniu ph i kh oprócz aquacidu przynosi Ph /kh - Tetry
_________________
pozdrawiam Janusz
------------
 
 
     
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3352
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 5:12 pm   

Z opisem działania Aquacidu są 2 problemy:
1. Nie znamy składu Aquacidu.
2. Nie znamy składu wody, na którą Aquacid ma działać.
Mimo tego spróbuję nieco powróżyć z fusów.
Zoolek podaje, że Aquacid to mieszanina kwasów mineralnych. Drugi poducent - Tropical - podaje, że jego Aquacid nie zawiera kwasu fosforowego. Przyjmijmy zatem, że głównym składnikiem Aquacidu jest kwas solny.
Przyjmijmy też, że w akwarium jest przeciętna polska kranówka, czyli GH ~18 stopni niemieckich i KH ~12 stopni niemieckich.
O wartości pH decyduje w takich warunkach wzajemny stosunek iloścowy kationów pochodzących od mocnych zasad (Na+, K+), zasad średniej mocy (Ca++, Mg++) i pozostałych kationów do anionów mocnych kwasów (SO4--, NO3-, Cl-), kwasów średniej mocy (PO4---) i słabych kwasów(CO3--), przy czym w naszych warunkach geologicznych decydujący wpływ mają ilości Ca++, Mg++, Na+ oraz CO3--, oraz rozpuszczonego w wodzie CO2. Kluczowym zjawiskiem jest hydroliza soli. Jej wynikiem są właściwości buforowe takiego woeloskładnikowego roztworu. Podstawowe znaczenie ma bufor węglanowy, dla którego można zapisać takie reakcje:

CO2 + H2O <=> H2CO3 <=> H+ + HCO3- <=> 2H+ + CO3--

Teraz sedno:
HCO3- + H+ (dodajemy Aquacid) <=> H2CO3 i dalej H2CO3 -> H2O + CO2↑

Powyższa reakcja pokazuje dlaczego wysoka twardość węglanowa (czyli w uproszczeniu wysokie stężeni wodorowęglanów) utrudnia zakwaszenie wody - w pierwszym etapie jony wodorowęglanowe wiążą dodawane do wody jony wodorowe (a to one właśnie decydują o wartości pH). Dalej powstający kwas węglowy ulega rozpadowi na wodę i dwutlenek węgla, a ten wydostaje się do atmosfery. Ubywa więc w roztworze wodorowęglanów - obniża się KH. [W tym czasie pH spada bardzo powoli] Jeżeli nadal będziemy dodawać Aquacid, to w końcu doprowadzimy do całkowitego związania wodorowęglanów i w tym momencie kolejne porcje Aquacidu wpływają już bezpośrednio na pH, a że mówimy o stężeniach jonów H+ rzędu 5-6-7 miejsca po przecinku, to naprawdę niewielka ilość tego preparatu może spowodować spory (dosłownie zabójczy) skok pH.
Analogiczny jest sposób działania np. torfu, tylko, że rozkłada się w czasie i to dlatego niektórzy twierdzą, że u nich torf nie działa.

Gdyby były jakieś niejasności, to pytajcie - postaram się uściślić.

GAN
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.03 sekundy. Zapytań do SQL: 9