Przesunięty przez: K-Pon Wto Gru 20, 2011 9:12 pm |
[1300] BW -początek -3 miesiące - i Koniec:) |
Autor |
Wiadomość |
shadow2525
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 6:51 pm
|
|
|
gan, Sam jestem zdziwiony ale co zrobić ....
Posadziłem jednego skrzydłokwiata w ziemi (zwykła polna) I tą doniczkę wcisnąłem w keramzyt . Roślina ma się zdecydowanie lepiej niż pozostałe......Korzenie powyłaziły przez otwory i są opłukiwane przez wodę płynąca w hydro . I stąd właśnie pomysł aby zastąpić ziemię polną torfem . Torf ma chyba lepsze właściwości przepuszczalne i ogólnie był by lepszy .
Gdyby rośliny były w takich swoistych doniczkach można by też je łatwiej nawozić.
Musze jednak przyznać ze nawet przy tak znikomym przyroście roślin Hydroponika spełnia swoja funkcję bo poziom NO3 ok. 5 to dobry wynik zwłaszcza ze podmiany wody są bardzo sporadyczne ze wglądu na moją chorobę . |
|
|
|
 |
GP
reaktywacja w toku

|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 4:47 pm
|
|
|
shadow2525 napisał/a: | Gdyby rośliny były w takich swoistych doniczkach można by też je łatwiej nawozić. |
one są nawożone non stop, chyba, że masz przed hydroponiką filtr RO
nie wiem czy ten torf wiele wniesie, raczej niekoniecznie. pamiętaj, że skrytokwiaty i wiele innych roślin z dżungli rośnie epifitycznie, polewane jest obojętną deszczówką, a nie czarnym kwasem |
_________________ Grzegorz
www.apisto.pl
moje akwarium |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 5:43 pm
|
|
|
Nie nie mam RO . Ale czy nie może być tak ze tego nawozu zaczyna brakować przy dużej masie roślinnej ?? Wtedy delikatne nawożenie mogło by okazać się pomocne.
GP napisał/a: | pamiętaj, że skrytokwiaty i wiele innych roślin z dżungli rośnie epifitycznie, polewane jest obojętną deszczówką, a nie czarnym kwasem |
Dlatego posadziłbym tylko rośliny które preferują takie podłoże Można by wymieszać torf z ziemią i otrzymać lekką ziemię . Zobaczę, spróbować nie zawadzi - gorzej chyba jak jest nie będzie |
|
|
|
 |
polak.krk
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 11:21 pm
|
|
|
Skrzydlokwiaty potrzebuja mokro albo wilgotno non stop, poza tym duzo rozproszonego swiatla dziennego. |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Pon Paź 25, 2010 3:56 pm
|
|
|
W hydroponice nie mogą nalegać na brak wilgoci . Maja jej Tam pod dostatkiem . Co innego światło którego jedynym źródłem jest świetlówka
Dzisiaj Kupiłem Fitonie Zobaczymy jak sobie poradzi
Edit:
Wczoraj wstawiłem Armatkę bezpośrednio do Sumpa . Nie będę już nosić wiaderek itd.
Rura 50mm długa na 50cm Od dołu jakieś 7cm Watoliny -torf - Watolina 2 cm. Watolinę od góry dałem dlatego ze Gdyby woda za szybko kapała i miała się przelać górą to niech wyleje się czysta a nie razem z torfem .
Rura stoi sobie swobodnie na dnie . W dolnej krawędzi są wycięte 2 okienka aby woda mogła się swobodnie wydostawać Do Sumpa .
Teraz kilka fotek
W tej chwili kapie woda czysta ( ciepła) z Sieci ale równie dobrze mogę Armatkę postawić pod ten zawór kulowy z czarowną rączką . Wtedy będzie kapać woda z akwarium . Zdaję sobie sprawę że po czasie poziom wody w komorze pompy się podniesie . Wtedy spuszczę wodę korzystając z zaworu przy prawym kominie i nadmiar pójdzie do beczki za domem . Można by się pokusić i zrobić stałą podmianę robiąc jeszcze jeden przewiert przez ścianę na odpowiednim poziomie ale myślę ze w tej chwili jest mi to nie potrzebne .Rośliny w hydroponice może nie powalają tempem wzrostu ale poziom NO3 na poziomie nie wyższym jak 10 nastraja optymistycznie . |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 11:26 pm
|
|
|
Zdjęcie zrobione przez Siostrzenice Żony - Ma rękę
W akwarium już Piękna Herbatka:)
A to już Moje wypociny
No i L124 - Peckoltia sabaji .
 |
Ostatnio zmieniony przez shadow2525 Pią Lis 26, 2010 10:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KarolTbg

|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 11:53 pm
|
|
|
Akwarium, które na tym forum, mimo iż wiele jest wspaniałych zbiorników, to zrobiło na mnie chyba największe wrażenie! Jak dla mnie, idealne black water! nurtuje mnie jedno pytanie... co tam robi ten widelec przysypany piaskiem? karmisz nim eLki? |
_________________ Pozdrawiam, Karol.
Kiedyś: A80, A101, A110, A183, A200, A218, A234 P. pulcher, M. ramirezi
Teraz: A. trifasciata 1+1
"Niepojęta natura natury" R. Feynman |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 11:59 pm
|
|
|
To pytanie pada częściej niż by można się spodziewać :p Zwłaszcza jak odwiedzają Mnie znajomi nie związani z akwarystyką
Tak, na widelca nabijam kawałki warzyw i owoców . Czasem nie chce Mi się ich wyciągnąć i tak leżą do następnego obiadu
Do Ideału jeszcze daleka droga ale Dziękuję Bardzo . |
|
|
|
 |
Pysia
|
Wysłany: Pon Lis 15, 2010 10:17 am
|
|
|
Jak patrzę na ten zbiornik, to stwierdzam że dałam mojemu właściwy tytuł : " Byle co" Potraktuj to jako pochwałę |
_________________ 200l A. baenschi 1+3 i szukające domów smarkactwo
54l A. agassiza Flamenco
54l krewetkarium CR i Blue pearl
30l bojownik
133l sterylny z miszungiem |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Pon Lis 15, 2010 1:09 pm
|
|
|
Dziękuję. Tak to odbiorę:) Mój To tez takie BYLE CO tylko duże |
|
|
|
 |
lolekdzi
Mówcie TmK;P
|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 8:54 pm
|
|
|
Awarium super ;p |
|
|
|
 |
Damix2
Apistoza ;D

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 7:27 pm
|
|
|
Piękne akwa i podobne do baniaka Uysyego. Tez ma skalarki. |
_________________ Apisto i Barwniaki
 |
|
|
|
 |
Uysy

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 10:29 am
|
|
|
Damix2 napisał/a: | Piękne akwa i podobne do baniaka Uysyego. Tez ma skalarki. |
Hihi, pełna zgoda co do piękności, ale to raczej ja mam podobne do tej wanny Shadow był pierwszy I nie ukrywam, że regularnie z zazdrością podglądałem postępy, jeszcze na sporo przed rejestracją tutaj
Jedno jest pewne - kiedyś też będę miał takie, a nawet większe. Muszę tylko przedtem załatwić jeden mały drobiazg - wybudować dom
Zazdrość dobra rzecz |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 11:10 am
|
|
|
No to Ja życzę Ci uporania się z Tym drobiazgiem Ja zanim zacząłem robić swoje zazdrościłem Andoszce i tak dalej i tak dalej Zazdrości jest motorem który nas napędza pozytywnie oczywiście
Edit: Może nie zachowują się zbyt kulturalnie przy stole ale to właśnie cały ich urok
http://www.youtube.com/watch?v=p9BvMx91-sE |
|
|
|
 |
Majszczur

|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 6:19 pm
|
|
|
Nic nie powiem
Wystarczająco nagadałam się na temat tego zbiornika na poprzednich stronach. Może tylko tyle, że... zbyt rzadko aktualizujesz wątek |
_________________ pozdrawiam,
MAgda |
|
|
|
 |
boro100
KULOM STOP!
|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 10:44 pm
|
|
|
Nie myślałeś nad płaszczką do tego akwarium
Tak poza tym świetne akwarium. |
|
 |
Ruki
Wielebny Syfku :)

|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 10:58 pm
|
|
|
boro100 napisał/a: | Nie myślałeś nad płaszczką do tego akwarium |
A czytałes coś o nich czy tak strzelasz na ślepo propozycjami na zasadzie: duże akwarium -> zaproponuje dużą rybę? |
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 9:43 am
|
|
|
Majszczur, Zbyt rzadko ??? No wiesz sam ze sobą pisać nie będę . Oczywiście jak się tylko coś zmienia to wstawiam aktualne foty i opisuję co się wydarzyło ale na ogół jest to samo - Zero Zmian .....
Pisałem w temacie Uysy, że mam larwy skalarów ale nie roztrząsam tego bo pewnie nic z tego nie wyjdzie . A jak się uda coś odchować to wtedy wstawię jakieś foty i filmy które robię cały czas ..
Nie ukrywam tez ze moja rodzinka nie daje mi zbyt wiele czasu aby spokojnie usiąść przed akwarium i zrobić choć jedno dobre zdjęcie
Ale jak odmówić zabawy takiemu słodziakowi ???:P
boro100, Myślę ze odpowiedz na Twoje pytanie znajduje sie w pierwszym poście Tego Tematu . Tak planowałem Płaszczki ale z czasem stwierdziłem ze zrezygnuję Teraz kiedy tak patrzę na moją Pierwszą Planowaną Obsadę to mysle ze zabrakło mi chyba konsekwencji ..... |
|
|
|
 |
piotrK

|
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 11:13 am
|
|
|
shadow2525 napisał/a: | Teraz kiedy tak patrzę na moją Pierwszą Planowaną Obsadę to mysle ze zabrakło mi chyba konsekwencji ..... |
Ale teraz wszystko dobrze ze sobą współgra i jest git |
_________________ Cichlidae.pl |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 12:13 pm
|
|
|
Niby tak ale cały czas zastanawiam się nad oddaniem Uaru .A w ich miejsce dał Bym Heros Notatus ( parę ) i kilka S. Daemon . Ale to tylko jak na razie takie rozważania
Edit :
No to się pochwalę
Akwarium zajęło 2 miejsce w Konkursie - Podwodne Inspiracje w kategorii '' Biotopowe''
Konkurs był organizowany przez Podkarpackie Forum Akwarystyczne |
|
|
|
 |
shadow2525
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 4:33 pm
|
|
|
No to Teraz zaspie forum zdjęciami
Tapajosy
Surinamski - Może Ktoś Chce ???
Skalary Peru
Manacapuru
Heckelli
Zmieniłem żarówki z 60 W na 100 ale jak widać po zdjęciach nadal nie jest to oświetlenie sprzyjające fotografowaniu . Jednak do oglądania W sam raz |
Ostatnio zmieniony przez shadow2525 Pią Sty 07, 2011 5:57 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
KarolTbg

|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 4:48 pm
|
|
|
bardzo dobrze, takimi zdjęciami takiego zbiornika możesz zasypywać! |
_________________ Pozdrawiam, Karol.
Kiedyś: A80, A101, A110, A183, A200, A218, A234 P. pulcher, M. ramirezi
Teraz: A. trifasciata 1+1
"Niepojęta natura natury" R. Feynman |
|
|
|
 |
qbsztyk1
|
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 8:10 am
|
|
|
Ze tak odkopię, jak się miewa zbiorniczek? |
_________________ Pozdrawiam
Jakub
 |
|
|
|
 |
damian19840
|
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 9:38 pm
|
|
|
Piękny zbiorniczek cudne ryby wielki szacunek dla ciebie , jak wygram w totka to walne sobie w piwnicy. Pomieszczenie 7m x5m na całej ścianie akwarium + sofa i bar |
|
|
|
 |
|